Vesti
Politika
Srbi sa severa Kosova ne prihvataju granicu i carinu
21.01.2013. 20:00
Izvor: Blic
Srbi sa severa Kosova ne prihvataju granicu i carinu
Za žitelje severnog Kosova neprihvatljivo je uspostavljanje granice i carine na prelazima Brnjak i Jarinje, zaključak je današnje zajedničke sednice sve četiri Skupštine opštine severa Kosova čiji su predstavnici zatražili prijem kod predsednika i premijera Srbije.
Odbornici su se najavili pripremu "velikog narodnog protesta zbog pripajanja takozvanoj državi Kosovo".
U zaključcima za koje su, posle tročasovne rasprave glasali svi odbornici, osim devet članova Srpske radikalne stranke, insistira se na primeni poreskog sistema Srbije i na tome da se Ustavni sud izjasni o sporazumima Srbije i Kosova iz Brisela.
Sednici SO Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka prisustvovali su predsednici opština, načelnici okruga i direktori preduzeća i ustanova sa severa Kosova.
Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica i zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić podneo je izveštaj o toku i rezutatima pregovora u Briselu.
"EU u pregovorima nije neutralna, već je apsolutno na strani Albanaca", ocenio je Pantić i dodao da je "sve što se nameće srpskom pregovaračkom timu deo plana Evropske unije".
U Briselu je dogovoreno formiranje fonda u koji bi se uplaćivao prihod od carina i PDV, rekao je on i dodao da će do sledeće runde pregovora - februara, na Brnjaku i Jarinju važiti sadašnji režim ulaska robe na sever Kosova.
Marko Jakšić, odbornik DSS, naglasio je da je neophodno da Ustavni sud Srbije donese odluku o ustavnosti svega što je dogovoreno u razgovorima Beograda i Prištine, i da carina i PDV ne treba da se naplaćuju dok se ne definiše status Kosova.
Jakšić je izrazio nezadovoljstvo što "neki predstavnici vlasti u Beogradu institucije na Kosovu i Metohiji nazvaju paralelnim", s čim se složio i predsednik Opšine Zubin Potok Slaviša Ristić.
Odbornica Ujedinjenih regiona Srbije Stojanka Petković istakla je da ta stranka neće voditi "destruktivnu politiku protiv Vlade" i izrazila zadovoljstvo što u pregovorima učestvuje, "na ovaj ili onaj način, i predstavnik" Srba sa Kosova i Metohije.
Govornici su rekli da Srbi sa severa Pokrajine neće prihvatiti Ahtisarijev plan u okviru nezavisnog Kosova i osudili napade Albanaca na Srbe, njihova groblja i institucije.