Vesti
Politika
Nikolić určio orden Gašparaviču
22.01.2013. 12:00
Izvor: b92
Nikolić určio orden Gašparaviču
Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav NIkolić sastao se danas, na početku posete Slovačkoj, sa predsednikom te zemlje Ivanom Gašparovičem.
Nikolić je u palati Grasalkovičov uručio slovačkom predsedniku Orden Republike Srbije drugog stepena, kojima se odlikuju predsednicima država ili vlada.
Posle tet a tet susreta Nikolića i Gašparovića, biće održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Slovačke i potpisan Sporazum o drumskom saobraćaju koji će potpisati šefovi diplomatija dve zemlje Ivan Mrkić i Miroslav Lajčak.
Nikolić će u predsedničkoj palati obići i izložbu slika sprskog slikara Save Stojkova. Predsednik Srbije, koji predvodi državnu delegaciju, u Bratislavi će razgovarati i s predsednikom slovačke vlade Robertom Ficom, potpredsednikom vlade i šefom dipliomatije te zemlje Miroslavom Lajčakom, a predviđeni su i susreti sa grupom slovačkih privrednika i predstavnicima srpske dijaspore u toj zemlji.
Ovo je prva Nikolićeva zvanična poseta Slovačkoj, a prethodno su se Nikolić i Gašparovič sastali u septembru na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.
U delegaciji s predsednikom Srbije su i šef diplomatije Ivan Mrkić, ambasador Srbije u Bratislavi Radmila Hrustanović, savetnici predsednika Srbije Marko Đurić i Jasmina Mitrovih Marić i zamenik sefa pres službe Vuk Fatić.