Vesti
Politika
"Spomenik bio obeležje teroristima"
22.01.2013. 20:00
Izvor: B92
"Spomenik bio obeležje teroristima"
Brisel -- Srpske vlasti uklonilie su spomenik u Preševu jer je to bilo obeležje koje su "pripadnici albanske manjine podigli teroristima koji su ubijeni u pobuni 2001.
Potpredsednica vlade Suzana Grubješić rekla je da dijalog Beograda i Prištine nema alternative.
"Mi smo, kao odgovorna država, tri nedelje pregovarali s predstavnicima albanske manjine, i u to uključili OEBS i međunarodnu zajednicu, a to je unutrašnja stvar Srbije", podvukla je potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije u raspravi u Spoljnopolitičkom odboru EP.
To ne sme imati bilo kakve posledice po region, rekla je Grubješićeva i podvukla da će se dijalog s albanskom manjinom na jugu Srbije nastaviti kako se takvi incidenti ne bi ponovili.
Ona je upozorila da su kao odgovor na ovaj događaj kosovski Albanci uništili mnogo spomenika na srpskim grobljima na Kosovu.
Grubješićeva je, odgovarajući na jedno pitanje, rekla da se očekuje da do susreta srpskog predsednika Tomislava Nikolića I kosovske predsednice Atifete Jahjage dođe što pre u stalnom dijalogu dve strane, ali da ne zna kad će do toga doći.
"Najveći izazov za to da Srbija dobije datum pregovora o članstvu u Evropskoj uniji jeste normalizacija odnosa s Prištinom", rekla je Grubješićeva i dodala da sve zainteresovane strane moraju pragmatično delovati kako bi se našlo "pošteno i prihvatljivo rešenje" na Kosovu.
"Verujemo da će EU priznati da je dijalog Beograda s Prištinom stalan, vidljiv i trajan", dodala je i podvukla da je reformski proces takođe snažno nastavljen.
U raspravi je britanski poslanik Čarls Tanok pozdravio dijalog Beograda i Prištine. On je takođe rekao da bi "pozdravio načelo teritorije za mir" i upozorio da događaji u Preševu izazivaju zabrinutost isto kao i "pozivi albanskog premijera Saljija Beriše u Skoplju za formiranje 'Velike Albanije'", što navodi na zaključak da granice nisu do kraja utvrđene u regionu.
Prema Tanoku, treba još videti da li će Kosovo biti podeljeno ili ne, kako bi i Kosovo i Srbija napredovali ka EU.

Grubješićeva zadovoljna ohrabrujužim porukama
Grubješićeva je izjavila da je veoma zadovoljna ohrabrujućim porukama koje je dobila tokom upravo okončane evropske turneje.
"Imala sam jako dobre razgovore u Londonu i Kopenhagenu, a naročito u Dablinu", rekla je Grubješić, koja je u glavnom gradu Irske juče prisustvovala neformalnom sastanku šefova diplomatija Evropske unije.
Ona je rekla da su je brojni sagovornici ubedili da proširenje ostaje prioritet tokom irskog predsedavanja nezavisno od skorog ulaska Hrvatske u EU, što je vrlo povoljno za Srbiju.
"Predstavila sam rezultate srpske vlade tokom ovih nekoliko meseci i dobila brojne pohvale i ohrabrenja", rekla je Grubješić, dodajući da postoji velika verovatnoća da će Srbija do kraja irskog predsedavanja Unijom, koje se okončava 30. juna, dobiti datum početka pregovora sa EU.
Grubješić je evropsku turneju okončala razgovorom sa članovima spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta, kojima je prenela rešenost Vlade da nastavi sa reformama neophodnim za početak pregovora.
"Debata je bila vrlo sadržajna i mislim da sam uspela da odgovorim na većinu pitanja", rekla je potpredsednica vlade novinarima po izlasku iz zgrade Parlamenta u Briselu.
Ona je istakla da je predlog rezolucije o Srbiji koji je Komitet ranije danas razmatrao "veoma pozitivan" i da daje Srbiji podršku da istraje u procesu evropskih integracija.
Grubješić je tokom razgovora sa poslanicima EP oštro osudila seriju napada na srpske grobove na Kosovu i naglasila rešenost Beograda da sve sporove rešava na miran i civilizovan način.