Vesti
Politika
Ugljanin najavljuje izlazak iz Vlade
24.01.2013. 20:00
Izvor: RTS
Ugljanin najavljuje izlazak iz Vlade
Ako ni nakon šest meseci ne potpišemo koalicioni sporazum i ne realizujemo ga, ja završavam svoj boravak u Vladi 27. januara, poručio je ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.
Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin najavio je da više neće biti član Vlade Srbije, ukoliko do 27. januara ne bude potpisan koalicioni sporazum o njegovom ulasku u Vladu i popravljen položaj Bošnjaka u Srbiji.
Ugljanin je agenciji Anadolija rekao da su tekstom sporazuma o njegovom ulasku u Vladu Srbije jasno definisani koraci koje treba činiti kako bi se popravio položaj Bošnjaka u Srbiji.
Ministar je rekao da niti je taj sporazum potpisan niti se bilo šta iz njega realizuje, te da je stoga najavio razgovore sa koalicionim partnerima iz Vlade.
"Naša tema razgovora će biti potpisivanje tog sporazuma. Ako potpišemo taj sporazum i realizujemo ga, problemi Bošnjaka će da nestanu. Ako budu izbegavali da ga potpišu i realizuju, ja završavam svoj boravak u Vladi 27. januara", rekao je Ugljanin, koji je i predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka.
Ugljanin je rekao da se s tim datumom navršava šest meseci, što je, kako je rekao, bilo dovoljno vremena i da nema više šta da se čeka.
"Nemam motiva da boravim u Vladi Srbije ako se stanje Bošnjaka ne popravi", poručio je Ugljanin i dodao da njegove kolege izbegavaju da razgovaraju o toj temi.
"Istina je, imaju mnogo problema oko Kosova, ekonomije, borbe protiv korupcije, ali moj boravak u Vladi je definisan rokom i potpisivanjem sporazuma koji rešava problem Bošnjaka", rekao je Ugljanin.
Ministar bez portfelja je na komentare da nije jedini Bošnjak u Vladi, podsetio da je "legitimni i jedini bošnjački predstavnik", jer je biran sa bošnjačke liste.
"Imamo još jednog Bošnjaka koji sedi u Vladi, i u Skupštini Srbije imamo Bošnjake koji su birani na tuđim listama – privatni Bošnjaci, ali imamo samo tri bošnjačka predstavnika koji su birani sa manjinske liste. Jedna je stvar biti Bošnjak u Vladi, a druga bošnjački predstavnik. To je velika razlika", objasnio je Ugljanin.