Vesti
Politika
Dačić: Srbija nije otvarala pitanje stolice za Kosovo u UN
25.01.2013. 12:00
Izvor: Blic
Dačić: Srbija nije otvarala pitanje stolice za Kosovo u UN
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da niko nikada na sastancima u Brisleu nije otvarao pitanje stolice za Kosovo i Metohiju u Ujedinjenim nacijama, naglasivši da Srbija to pitanje nije otvarala.
- Apsolutno niko nikada niti u javnim, niti u nezvaničnim nastupima, niti na sastancima u Briselu to pitanje nije otvarao - rekao je Dačić za RTS i dodao da Srbija nije otvorila to pitanje.
On je kazao da postoje pritisci, da se o tome zna i da su o tome već javno govorili i u EU, da se ne ometa članstvo Kosova u nekim međunarodnim organizacijama.
- Za nas je to pitanje apsolutno neprihvatljivo bez sveobuhvatnog rešenja problema Kosova - naglasio je Dačić.
On je ponovio da je govorio da je o tako nečem moguće razgovarati samo ako se razgovara o celovitom rešenju.
Nemački ambasador Hajnc Vilhelm je rekao da je i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama jedno od pitanja koje treba da se nađe "na stolu" u Briselu, a nešto kasnije je kazao da pitanje hoće li Kosovo dobiti stolicu u UN nije tema za danas, već mogući rezultat političkog dijaloga Beograda i Prištine.

Potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je večeras da stolica za Kosovo u UN nikada nije bila tema, niti uslov za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU i ocenila da su šanse Srbije da dobije taj datum u junu velike.
- Što se nas tiče, zaista se držimo onoga iz zaključaka Evropskog Saveta gde se vidi da se stolica u UN uopšte i ne pominje - istakla je Grubješićeva TV B92, odgovarajući na pitanja vezana za izjavu ambasadora Nemačke Hajnca Vilhelma.
- Naše je da poštujemo zaključke...u kojima se definišu uslovi pod kojima bi Srbija mogla da dobije datum za otpočinjanje pregovora i da se njima rukovodimo - rekla je Grubješićeva, dodajući da se ne zna šta može da se otvori kasnije i da sada govori samo o uslovima za dobijanje datuma.
Grubješićeva je navela da se ne govori o članstvu, ni o tome da li će se možda na tom našem putu ka EU, kada otvorimo proces pregovaranja koji će trajati godinama, još nešto pojaviti kao uslov, ali i da Srbija nije ta koja ima toliku moć da može nekoga da blokira.
- Da bi jedna zemlja postala članica UN, da bi dobila stolicu potrebna je i dvotrećinska većina u Generalnoj skupštini i da nijedna od stalnih članica SB ne bude protiv. A, u SB su dve zemlje koje nisu priznale nezavisno Kosovo - Rusija i Kina, tako da nije baš da Srbija može sve da učini da bi to blokrala - ali uz pomoć zemalja koje nisu priznale nezavisno Kosovo, može i to da uradi - dodala je Grubješićeva.
Grubješićeva je navela da unutrašnju i spoljnu politiku vodi Vlada, da ona dobija samo pohvale i da postoje i ocene i izjave svih koji se bave nama i procesom evropskih integracija Srbije da je ova vlada postigla značajan napredak u tom procesu i da je baš zbog toga i dobijanje datuma realno.
Ona je ponovila da se u zaključcima ES vidi da je za dobijanje datuma potrebno ostvarenje vidljivog i održivog napretka u dijalogu sa Prištinom i da je to ono na čemu se radimo.
- Vidljiv pomak je napravljen i potrebno je da postane održiv i ništa više od toga - naglasila je potpredsednica Vlade Srbije.
Grubješićeva je istakla da se iz zaključaka Evropskog saveta vidi da novih, ni tajnih uslova nema.
- Dobili smo uveravanja svih koji odlučuju o dobijanju datuma da toga neće biti na putu - neće biti dizanja lestvice, ni postavljanja takvih uslova - rekla je ona.
Na pitanje kolike su šanse Srbije da dobije datum u junu, Grubješićeva je odgovorila da su one velike.
- Naše šanse su velike i to nije moja procena. To su rekli ministri za Evropu svih 27 zemalja članica na sastanku u Dablinu da su šanse velike pod uslovom da se ostvari taj održiv napredak u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom - dodala je Grubješićeva.