Vesti
Politika
Čedomir Antić: Ukinuti AP Vojvodinu
28.01.2013. 12:00
Izvor: Blic
Čedomir Antić: Ukinuti AP Vojvodinu
Lider Naprednog kluba Čedomir Antić izjavio je večeras da bi Srbija novim ustavnim uređenjem trebalo da ukine Autonomnu pokrajinu Vojvodinu (APV) i sa konvencije tog udruženja zatražio od poslanika u Skupštini Srbije da formiraju grupu za ukidanje APV.
"Zalažemo se, već pet godina, za ustavnu reformu Srbije i za ukidanje nedemokratske AP Vojvodine", rekao je Antić na 3. sednici Skupštine Naprednog kluba.
Prema njegovoj oceni, Vojvodina nije plod želja građana Srbije, niti građana severa Srbije- Srema, Banata i Bačke.
Antić je ocenio da Srbija nije dovršena kao država i da građani Srbije nemaju državu, ravnopravnu sa drugim balkanskim i evrospkim državama.
Predlažemo da Srbija, naročito sad kad se sprema dugoročno rešenje statusa za Kosovo i Metohiju, da Srbija dobije novi Ustav i da bude istinski regionalizovana, umesto Vojvodine da nastanu tri regiona - Srem, Banat i Bačka i da glavni grad bude Novi Sad, izjavio je on.
"Verujemo da nedovršenost Srbije vodi ka tome da će se posle Kosova i pritiska na Republiku Srpsku da bude ukinuta i pošto se stvori unitarna Bosna i Hercegovina, ići na to da se do kraja razgradi i Srbija", rekao je Antić.
On je rekao da Napredni klub u tome ne vidi zaveru niti krivi velike sile, već želi da utiče na političke elite Srbije, koje nisu spremne da otklone slabosti, već 'održavaju birokratske tvorevine, koje čine Srbiju neodrživom'.