Vesti
Društvo i ekonomija
Al Dahra sigurno dolazi, ugovor do 31. marta
30.01.2013. 12:00
Izvor: mondo.rs
Al Dahra sigurno dolazi, ugovor do 31. marta
Partneri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata će sigurno doći u Srbiju, potvrdio sinoć ministar poljoprivrede Goran Knežević.
Međudržavni sporazum sa UAE je verovatno jedan od najboljih dogovora koje je Srbija postigla u poslednjih par decenija i reč je o paket aranžmanu u kome je poljoprivreda samo jedan segment, a koji Srbiji donosi ogromne koristi, istakao je Knežević gostujući na RTS-u.
"Nama se čude, od predsednika Francuske do švajcarskih i nemačkih bankara kako smo to uopšte uspeli", rekao je Knežević, dodajući da je Vlada Srbije to uspela "preko nekih svojih veza" i odličnih poznanstava koje imaju potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.
On je istakao da će sedam propalih poljoprivrednih kombinata u restrukturiranju postati deo zajedničkog preduzeća, dodajući da oni beleže gubitke i kada izađu iz restrukturiranja, dužni su da plate 30 miliona evra da bi "stigli na nulu", a to će sve država pokriti od novca koji će dobiti od realizacije ugovora.
Partneri iz UAE će zemljište platiti u proseku 13.300 evra po hektaru, što je skoro tri puta više od prosečne cene u Vojvodini koja iznosi 5.000 evra po hektaru, a uložiće i 100 miliona evra u zalivne sisteme i mehanizaciju, rekao je Knežević.
"Oni su obezbedili i fond od 300 miliona evra za celokupnu privredu Srbije", istakao je Knežević.
Predsednik MK grupe Miodrag Kostić podržao je taj projekat, ukazavši da će Srbija od toga imati samo koristi , između ostalog, jer će postati deo "fud sekjuriti" programa arapskih zemalja, u okviru koga one godišnje kupuju čak do pet miliona tona žitarica.
"Mi treba da budemo srećni da su oni došli ovde da ulažu, a i mi, MK grupa, priključićemo se tom program i zajedno izvoziti", istakao je Kostić.
On je rekao da ne može da komentariše navode potrpedsednika Vlade Vučića da su protivnici aranžmana tri tajkuna koja se plaše konkurencije, ali i istakao da u toj kompaniji to ne vide kao konkurenciju, već kao privilegiju da im se otvori bliskoistočno i afričko tržište. Kako je dodao, to isto misle i njegove kolege.