Vesti
Politika
Delegacija Kipra u poseti Srbiji
30.01.2013. 20:00
Izvor: Akter
Delegacija Kipra u poseti Srbiji
Državni vrh Kipra boravi u Beogradu na međuvladinom samitu, a poseta kiparske delegacije počela je susretom predsednika Tomislava Nikolića i Dimitrisa Hristofijasa
Srbija i Kipar nastaviće sa međusobnim podržavanjem u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a Kipar će i u buduće podržavati evrointegracije Srbije, poruka je prvog međuvladinog samita dve zemlje, a poseta državnog vrha Kipra Beogradu počela je susretom predsednika dve zemlje Tomislava Nikolića i Dimitrisa Hristofijasa.
Hristofijasu je u zgradi Predsedništva priređen svečani doček uz gardu i intoniranje himni dveju država.
Posle tet-a-tet susreta predsednik Srbije je kiparskom kolegi uručio Orden Republike Srbije na lenti, a Hristofijas Nikoliću Veliki orden reda Makarijus treći na ogrlici.
Predsednik Komisije za odlikovanja Oliver Antić pročitao je ukaz predsednika Srbije o odlikovanju kiparskog kolege "za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Republike Kipar i to Ordena Republike Srbije na lenti".
Premijer Srbije Ivica Dačić i Hristofijas saopštili su posle samita u Palati Srbija da će u budućnosti redovnim zajedničkim sednicama vlada dve države, već prijateljske odnose, podići na znatno viši nivo.
Dačić i Hristofijas istakli su da će se prijateljstvo dveju država ogledati i u podršci Kipra evrointegracijama Srbije, te da će Kipar, prema rečima predsednika te države, biti ambasador Srbije u EU.
"Mi nemamo većih prijatelja u EU nego što je to Kipar i zahvaljujući zemljama u EU koje ne priznaju nezavisnost KiM Srbija je kako-tako u stanju da održava balans po tom pitanju u EU", rekao je Dačić.
Prema danas potpisanom Memorandumu o razumevanju dveju vlada o uspostavljanju unapređenog partnerstva, Srbija i Kipar će jednom godišnje održavati samite vlada, a naredni će u prvoj polovini sledeće godine biti u Nikoziji.
"Veoma je važno da naše tradicionalno prijateljstvo pretočimo u stalne institucionalne forme za razvoj naših odnosa. Mi delimo iste stavove o fundamentalnim regionalnim i međunarodnim pitanjima, mi znamo da će Kipar uvek biti principijalno za podršku našim stavovima o zaštiti teritorijalnog integriteta kada je Kosovo u pitanju, isto kao što Kipar zna da će Srbija uvek biti za principijalno i pravedno rešenje kiparskog pitanja", rekao je Dačić.
U okviru prvog samita vlada Srbije i Kipra, zvaničnici dveju država potpisali su tri dokumenta: Memorandum o razumevanju dveju vlada o uspostavljanju unapređenog partnerstva, Protokol o sprovođenju Sporazuma Srbije i EU o readmisiji i Sporazum dveju vlada o saradnji u oblasti pomorskog saobraćaja.
Dačić je sa kiparskim predsednikom potpisao Memorandum o razumevanju dveju vlada o uspostavljanju unapređenog partnerstva i sa kiparskim ministrom pravde i javnog reda Lukasom Lukom Protokol o sprovođenju Sporazuma Srbije i EU o readmisiji.
Sporazum dveju vlada o saradnji u oblasti pomorskog saobraćaja potpisali su resorni ministri Milutin Mrkonjić i Eftimios Flurencu.
Samit je otvoren sastankom potpredsednika vlade i ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasima Ljajića i kiparskog ministra pravde i javnog reda Lukasa Luke.
Luka je Ljajiću preneo čvrst stav kiparske vlade, koja, kako je naglasio, nikad neće priznati nezavisnost Kosova, istakavši pri tom da je jedini ispravan put u rešavanju kosovskog pitanja poštovanje normi međunarodnog prava.
Ljajić je Luki preneo zahvalnost kiparskoj vladi na podršci koju ta država pruža Srbiji u procesu evropskih integracija, kao i na principijelnom stavu Kipra da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.
Dvojica ministara su razgovarali o unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Kipra, kao i o mogućnostima za proširivanje privredne saradnje i povećanja obima robne razmene, saglasivši se da dobri politički odnosi dve zemlje treba da budu propraćeni i adekvatnim nivoom privredne saradnje.
Ljajić i Luka su se saglasili i da bi organizovanje poslovnog foruma dve zemlje u trećem kvartalu ove godine bilo odlična prilika za uspostavljanje boljih kontakata privrednika Srbije i Kipra, kao i za definisanje konkretnih oblika saradnje.
U Palati Srbije sastali su se i šefovi diplomatija Ivan Mrkić i Erato Kozaku-Markulis, a direktor Kancelarije za Evropske integracije Milan Pajević susreo se sa stalnim sekretarom kiparskog Planskog biroa Jorgosom Georgijuom.
Pajević je poručio da je Vlada Srbije odlučna da nastavi rešavanje pitanja odnosa sa Prištinom, uz podršku EU.
Kipar podržava Srbiju na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i odlučni smo da vam i ubuduće budemo na raspolaganju sa našim iskustvima i ekspertizom u ovoj oblasti, rekao je u razgovoru sa Pajevićem stalni sekretar u Planskom birou Vlade Kipra.
Pajević je obavestio kiparske sagovornike i o aktivnostima koje vlada preduzima u procesu evropskih integracija na usklađivanju domaćih propisa i standarda sa pravnim tekovinama Evropske unije.
Održani su i sastanci državnog sekretara Ministarstva odbrane Aleksandra Nikolića i ministra odbrane Demetrisa Eliadesa, ministarke energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorane Mihajlović i ministarke spoljnih poslova Erato Kozaku-Markulis, ministara saobraćaja Milutina Mrkonjića i Eftimiosa Flurencua, koji se sastao i sa ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem.
U popodnevnom delu samita su, uoči potpisivanja sporazuma, održani bilateralni susreti premijera Dačića i predsednika Hristofijasa, kao i plenarni susret članova dve vlade.
Na završetku samita Dačić se u svojstvu ministra unutrašnjih poslova sastao i sa ministrom pravde i javnog reda Lukasom Lukom.