Vesti
Politika
Situacija na jugu Srbije mirna
31.01.2013. 12:00
Izvor: b92
Situacija na jugu Srbije mirna
Beograd -- Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković izjavio je da je situacija na jugu Srbije stabilna i mirna.
Stanković je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da u proteklih nekoliko godina nije zabeležen nijedan međunacionalni ekces između ljudi koji žive na tom prostoru, što je potrebno afirmisati.
Stanković je rekao da je juče boravio na tom području sa ekipom iz Koordinacionog tela i da su obavljeni razgovori sa predsednikom opštine Preševo Ragmi Mustafom o ekonomskim pitanjima i o završetku porodilišta u Preševu.
On je rekao da su završeni građevinski radovi i da predstoji finalizacija i opremanje tog prostora, izrazivši očekivanje da će u ovoj godini ili prvoj polovini ove godine to biti završeno.
Stanković je istakao da se razgovaralo i o međugraničnim prelazima između Srbije i Makedonije i da je lokalna samouprava pripremila projekat industrijske zone.
Podsetivši da je na jugu Srbije, koji je jedan od najnerazvijenijih delova, najveća nezaposlenost, Stanković je rekao da su razgovori vođeni i u Bujanovcu koji se odnose na funkcionisanje preduzeća "Komunalac" koje je bilo u blokadi.
Prema njegovim rečima, zajedno sa Vladom Srbije, pre svega Ministarstvom energetike, rešen je problem i odblokiran račun, a dugovi su iznosili oko 159 miliona dinara.
On je istakao da se razgovaralo i o izgradnji zgrade Ekonomskog fakulteta koju finansira EU.
Na tom prostoru u višenacionalnoj sredini dominantne su dve grupacije Srbi i Albanci, a ima i Roma i međunarodna zajednica je smatrala da i država mora da oformi visokoobrazovnu instituciju, gde bi studenti i mladi mogli da studiraju i da se druže, rekao je Stanković
Međunarodna zajednica je sa državnim organima formirala odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu, rekao je Stanković.
On je dodao da je reč o državnom univerzitetetu iz Novog Sada, dok su profesori sa Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu i sa Univerziteta u Tetovu, a nastava se izvodi na srpskom i albanskom jeziku.
Koordinaciono telo je u toku prošle godine za to odobrilo oko 40 miliona dinara, od kojih je deo sredstava utrošen za prevođenje udžbenika, istakao je Stanković.