Vesti
Politika
Vučić uskoro putuje u Nemačku da ubeđuje Bundestag
01.02.2013. 12:00
Izvor: Blic
Vučić uskoro putuje u Nemačku da ubeđuje Bundestag
Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić boraviće u Berlinu 20. i 21. februara, u organizaciji nemačke fondacije „Robert Boš“ i Beogradskog centra za političku izuzetnost, a tom prilikom obratiće se i poslanicima Bundestaga, od čijeg stava zavisi da li će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora sa Evropskom unijom.
U Vučićevom kabinetu juče je potvrđeno da će se prvi potpredsednik Vlade obratiti Bundestagu, ali konkretnije detalje o tome šta će govoriti nisu mogli da nam daju. Jasno je, međutim, da će glavni cilj njegovog obraćanja, ali i svih kontakata koje će imati tokom dvodnevne konferencije koja se organizuje pod nazivom „Gde je zapadni Balkan u budućnosti Evrope“, biti pridobijanje nemačkih poslanika i lobiranje za dalje evropske integracije Srbije.
Konferencija u Berlinu se organizuje u veoma važnom trenutku, uoči odlučivanja Evropske komisije o tome da li da evropskim liderima preporuči da se Srbiji dodeli datum. Lobiranje za Srbiju će biti od presudnog značaja jer uslovi koje Srbija treba da ispuni da bi dobila datum nisu jasno definisani, podložni su tumačenju i utoliko veoma zavise od dobre volje evropskih lidera i atmosfere koja preovladava u parlamentima evropskih zemalja. Naravno, presudna je dobra volja Nemačke, a kancelarka, po nemačkim zakonima, ne može da odluči pozitivno o bilo kojoj temi koja se tiče proširenja EU bez prethodnog zelenog svetla Bundestaga.