Vesti
Politika
Nikolić zbog Jahjage nije hteo u Minhen
02.02.2013. 14:00
Izvor: Blic
Nikolić zbog Jahjage nije hteo u Minhen
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odbio je da učestvuje na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti u Minhenu zbog učešća predsednice Kosova Atifete Jahjage, saznaje “Blic”.
Kako navode naši izvori, Nikolić ne želi da njegov prvi susret s kosovskom koleginicom bude na nekom neformalnom skupu.
- Nikolić insistira na tome da njihov prvi susret bude zvaničan - dodali su naši sagovornici.
Razgovor Nikolića i Jahjage zakazan je za 6. februar u Briselu, pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Na tom sastanku bi trebalo da bude reči o izgledima za dalju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
Konferencija o bezbednosti u Minhenu, koju zovu i bezbednosni Davos, okupiće oko 400 učesnika, među kojima su šefovi država i vlada, ministri spoljnih poslova i odbrane, zvaničnici međunarodnih organizacija, političari i poslovni ljudi, ali neće biti zvaničnika iz Srbije. Ako je za utehu, kao učesnik konferencije najavljen je Vuk Jeremić, predsedavajući Generalne skupštine UN.
Na samit dolaze potpredsednik SAD Džozef Bajden, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, predsednici Hrvatske, Crne Gore, Makedonije. Učećešće na konferenciji najavio je i bivši izaslanik generalnog sekretara UN za Kosovo Marti Ahtisari, što neki tumače kao dodatni razlog za Nikolićev izostanak sa konferencije.