Vesti
Politika
Pastor: Izbori manje-više izvesni
03.02.2013. 14:00
Izvor: b92
Pastor: Izbori manje-više izvesni
Novi Sad -- Lider SVM Ištvan Pastor izjavio je da razvoj događaja u Srbiji ukazuje na to da je raspisivanje vanrednih republičkih izbora "manje-više izvesno".
On istovremeno napominje da nema razloga za prevremene pokrajinske izbore.
Pastor je rekao da je veoma zabrinut zbog onoga što se na srpskoj političkoj sceni dešava poslednjih dana i izrazio bojazan da se tu više "ne radi o pojavama vezanim za određene ličnosti ili stranke, već o pojavama koje u velikoj meri uzdrmavaju ono što se naziva stožerom pravne države".
Ocenjujući da "to što se dešava sa premijerom Ivicom Dačićem nije njegova lična stvar ili stvar SPS-a, već nešto što jednostavno ne može da se dogodi u iole normalnoj državi", Pastor je novosadskom Dnevniku rekao da to zabrinjava ne samo njega nego, kako je uveren, sve građane Srbije.
Pastor smatra da razvoj događaja pokazuje da je situacija “poljuljana” u toj meri da se teško može vratiti u pređašnje stanje, napominjući da "sve ukazuje na to da je raspisivanje vanrednih republičkih izbora manje-više izvesno a da li su u pitanju dani, nedelje ili meseci, više je stvar detalja".
Predsednik pokrajinskog parlamenta je dodao da ne vidi razlog da se poseže za prevremenim pokrajinskim izborima jer, kako je rekao, “u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini imamo relativno masivnu parlamentarnu većinu, Vlada i Skupština funkcionišu, i ne vidim nijedan jedini razlog zbog kojeg bi se išlo na prevremene izbore".
Pastor je rekao da raspisivanje izbora ne sme da bude rezultat nekakvog pritiska, već samo okolnosti i činjenica i dodao da "ako takve okolnosti i činjenice nastupe, onda nema šta da se razmišlja". Vladajuću koaliciju u pokrajini predvodi Demokratska stranka a u pokrajinskoj vlasti su još i Liga socijaldemokrata Vojvodine i SVM.