Vesti
Politika
Državni iznad partijskih interesa
04.02.2013. 20:00
Izvor: RTS
Državni iznad partijskih interesa
Borba protiv korupcije biće nastavljena i neće biti zaštićenih, rekao prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Izbori će biti u funkciji državnih, a ne partijskih interesa, iako bi SNS-u sada odgovarali izbori, rekao Vučić.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider Srpske napredne stranke rekao je da bi SNS-u izbori u ovom trenutku najviše odgovarali, ali su joj, kako je rekao, važniji interesi države i naroda.
"SNS možda nikada neće biti u situaciji kao što je danas i u pogledu glasova i funkcija koje bi mogla da dobije. Izbori bi joj najviše odgovarali, ali su joj pre svega u ovom trenutku važniji interesi Srbije i naroda", rekao je Vučić na konfereciji za novinare posle sednice Predsedništva stranke, na kojoj je analizirana aktuelna politička situacija.
Prema njegovim rečima, za naprednjake je najvažnije da se nastavi rad na izvlačenju Srbije iz krize, na dobijanju datuma pregovora sa EU i privlačenju investicija.
Vučić je rekao i da je prvi zaključak sa današnje sednice da će borba protiv korupcije biti nastavljena i da neće biti zaštićenih.
Kako je rekao Vučić, nadležni državni organi sprovode sve mere u skladu sa zakonom u okviru borbe protiv kriminala i korupcije.
"Neće i ne sme biti zaštićenih bez obzira na ime, preizme, funkciju. To se odnosi na 24 predmeta, koje je pokrenula Verica Barać i Savet za borbu protiv korupcije, ali i na slučaj Šarić, Razvojna banka Vojvodine, Galenika", naglasio je Vučić.
Vučić je rekao da je namera naprednjaka da u svakom trenutku urade sve za Srbiju i njene građane i da se time rukovode.

Neće biti zaštićenih
"SNS neće odustati od prvog principa, neće biti zaštićenih makar se on prezivao Vučić, Petrović, Nikolić. Namerno nisam rekao neka druga imena", rekao je Vučić.
Iznenadili biste se kad biste videli ko se sve sa kim sastajao, ali to nije moj posao, moj posao je da utvrdimo ko je vršio krivična dela, naveo je Vučić.
On je tako odgovorio na pitanje novinara da li postoji određeni rok u kojem bi mogle da budu potvrđene ili opovrgnute sumnje usmerene protiv premijera Ivice Dačića.
Vučić je ponovio da isključivo razmišlja o tome šta je najbolje za zemlju i dodao da "nijedan papir u javnost nije izašao iz službi bezbednosti, već iz policije".
"Ni iz jedne službe bezbednosti, VOA, BIA ili VBA, nije izašao nijedan papir već iz policije. I to niko nije pokušao ni da sakrije", rekao je Vučić.
Na pitanje da li će izbor direktora policije biti tema na sednici vlade Vučić je rekao da neće.
Vučić je rekao da bivši šef Nacionalnog saveta za bezbednost i sadašnji potpredsednik DS-a Miodrag Rakić i Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, nisu počinili krivično delo, ali da je političko pitanje šta su sve znali kada su hteli da prave vladu sa Daćićem.
On je rekao da o sastancima premijera Srbije Ivice Dačića sa članom klana Darka Šarića nije bio obavešten do pre nekoliko dana.
"SNS oko toga ništa nije znao, a o sastancima Dačića i Radulovića sam saznao pre nekoliko dana", rekao je Vučić.

Posle Berlina više o datumu
Vučić je najavio da će u februaru otputovati u Berlin kako bi sa nemačkim zvaničnicima razgovarao o tome da li Srbija može da dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU.
Rekao je da će u Berlin putovati u delegaciji sa Milicom Delević i potpredsednicom Vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić.
Vučić je naglasio da se tamo neće sresti sa kancelarkom Angelom Merkelom, već sa ministrima odbrane i spoljnih poslova i, kako je istakao, najvažnijim članovima Bundestaga koji odlučuju o sudbini Srbije.
"Ja sam mali čovek po značaju i funkciji da se sretnem sa Angelom Merkel", rekao je Vučić i dodao da će se po povratku iz Berlina znati više o datumu, koji je po nas veoma važan.
Vučić je, takođe, naveo da je ovo prva vlada koja nije dobila nijednu ozbiljnu kritiku Zapada dok je, sa druge strane, Rusija poručila da sa njom najrađe sarađuje.
On je naveo da je na sednici Predsedništva još jednom podvučeno da građani teško žive, da je neophodno da se privuče mnogo više investicija, ali i da je aktuelna Vlada imala mnogo više uspeha u prethodnih šest meseci od svih prethodnih vlada.
Vučić je rekao i da Predsedništvo SNS nije razgovaralo o promeni vlasti u Beogradu.