Vesti
Politika
Vučić: Cenim Dačića, ova vlada je postigla dobre rezultate
05.02.2013. 12:00
Izvor: Blic
Vučić: Cenim Dačića, ova vlada je postigla dobre rezultate
Vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ceni premijera Srbije Ivicu Dačića sa kojim je, kako je rekao, imao šest meseci dobrog rada i istakao da je međunarodna pozicija Srbije najbolja u poslednjih 25 godina.
Vučić je, gostujući u Dnevniku Radio televizije Srbije, upitan da li veruje premijeru Srbije nakon Dačićevog dovođenja u vezu sa pripadnikom narko-klana Darka Šarića Rodoljubom Radulovićem, odgovorio da to nije pitanje ličnih odnosa.
"Imali smo šest meseci dobrih rezultata. To nije pitanje naših ličnih odnosa.
Čenim ga, ali nikada nismo iskazivali ni ljubav, ni simpatije, niti istorijska pomirenja kao neki drugi, niti je to naš posao. Naš posao je da ostvarimo ciljeve zbog kojih smo uspostavili ovakvu vladu i Vlada je postigla mnogo bolje rezultate nego prethodna vlada za četiri godine", rekao je Vučić.
Na pitanje da li bi sa premijerom Srbije pravio vladu da je svojevremeno imao informaciju o Dačićevim susretima sa Radulovićem, Vučić je ponovio da nije u stanju to da komentariše.
"'Šta bi bilo kad bi bilo' nisam u stanju da komentarišem. Već sam priznao danas na konferenciji da sam bio zatečen pitanjem i tih nekoliko sati od konferencije do ovog intervjua mi je bilo malo da nađem bolji odgovor na to", kazao je vicepremijer.
Vučić je, odgovarajući na pitanje koliko na ugled Srbije utiče dovođenje u vezu njenog premijera sa pripadnicima narko-klana, rekao da to svakako nije prijatna stvar, ali da je najvažnije šta će "pisati na semaforu - a to je rezultat".
Prema njegovim rečima, borba protiv korupcije i kriminala su, ne samo pokrenute s mrtve tačke, već su i najvećim delom institucionalizovane i priznale su ih, kako kaže, pre svega građani, ali i međunarodna zajednica.
"Bez obzira kada će biti kraj mandata ove vlade treba da vidimo kolike su plate, kakvo je stanje u javnim preduzećima, kolike su penzije, da li ljudi mogu da prežive... Ovo će biti teška godina. Ne izlazi se lako iz tako teške ekonomske krize", ocenio je Vučić.
On je dodao da Srbija neće imati problem sa "stravičnim" budžetskim deficitom već, pre svega, sa nedostatkom finansija za elementarne potrebe građana.
"Već danas vam to saopštavam. Očekujemo da (u ovoj godini) bude, ne mnogo bolje, ali nešto bolje. U 2014. očekujemo da već bude značajno bolje i mislim da su to vidljivi rezultati koji su mnogo važniji nego to što je na površini i što bi možda neko istakao kao najznačanije u ovom trenutku", smatra Vučić.
Govoreći o dosadašnjem učinku Vlade, on je ocenio da međunarodna pozicija Srbije nije bila nikada bolja u poslednjih 25 godina.
On je dodao da su zaustavljeni brojni negativni trendovi srpske ekonomije, da više nema rasta nezaposlenosti, da je dinar prvi put apsolutno stabilan.
"Imali smo prvi put, ne veliki, ali ipak rast industrijske proizvodnje u decembru ove godine, iako se to najviše vezivalo za auto-industriju i naftnu-industriju. Očekujem da ćemo u narednom periodu, uz pomoć investicija iz Emirata, Azerbejdžana, Angole i mnogih drugih zemalja postići rezultate", zaključio je Vučić.

Nije postignut dogovor o direktoru Policije
Aleksandar Vučić izjavio je večeras da u vrhu vlasti nije postignut dogovor o izboru direktora Policije, ali je naveo da je kompromis moguć.
"Nije bilo privremenih dogovora (da Milorad Veljović ostane direktor Policije), niti je to, kao što neki pokušavaju da predstave, ključna stvar", rekao je Vučić.
Vučić je, međutim, dodao da je kompromis moguć i o tom i o drugim pitanjima, osim o tome da će svi nadležni državni organi morati da preduzimaju mere u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije protiv svakoga - "bez obzira na ime, prezime i funkciju".
Vicepremijer je rekao da oko toga postoji saglasnost i da je to najvažnija poruka građanima.
Govoreći o izboru novog direktora Policije, Vučić je rekao da se toj temi često pristupa tako da se ona "estradizuje" i predstavlja u manje ozbiljnom svetlu, ali da to, svakako, nije najveći problem u državi.

Izbora neće biti
Sednica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) završena je danas nešto posle 11 sati u sedištu stranke u Beogradu. Predsednik SNS Aleksandar Vučić izjavio je posle sednice da bi SNS u ovom trenutku izbori najviše odgovarali, ali su joj pre svega važniji interesi Srbije i naroda.
- Zbog afere Šarić neće biti raspisani vanredni izbori, ali će odgovarati svako ko je počinio krivično delo, bez obzira na ime i funkciju. U ovom trenutku važniji su nam interesi države i naroda i nikada neće biti izbora koji će zavisiti samo od nas već od celokupne atmosfere, pre svega od onoga što se u društvu dešava. Za nas je najvažnije da nastavimo rad na izvlačenju Srbije iz krize, na dobijanju datuma pregovora, privlačenju investicija", rekao je Vučić.