Vesti
Društvo i ekonomija
MK grupa kupuje kompleks Fontana
05.02.2013. 12:00
Izvor: Blic
MK grupa kupuje kompleks Fontana
"MK grupa" jedina se javila kao zainteresovana za kupovinu imovine Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) "Fontana", potvrdio je danas, nakon razgovora sa predstavnicima "MK grupe" i Agencije za privatizaciju, predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.
Prema njegovim rečima, lokalna samouprava je, preko Agencije za privatizaciju, pre dva meseca pokrenula postupak pronalaženja strateškog partnera koji treba da ispoštuje odgovorajuće uslove.
"Oni se, pre svega, odnose na zaštitu statusa sadašnjih radnika, zahtev za ulaganje kupca u devastirane objekte i na izmirivanje obaveza koje preduzeće ima prema lokalnoj samoupravi",naveo je Đurović.
On je dodao da se na spisku uslova koje budući vlasnik mora da ispuni nalaze i završetak objekta hotela "Zvezda 2", koji se već 20 godina nalazi u sivoj fazi izgradnje i ostanak restorana "Švajcarija" u vlasništvu lokalne samouprave.
HTP Fontana ima oko 150 radnika, dugovanja preduzeća prema lokalnoj samoupravi su oko 205 miliona dinara, ali će lokalna samopurava, prema rečima Đurovića, biti spremna na kompromise zbog toga što želi ozbiljnog kupca sa
referencama, kakve "MK grupa" već ima na Kopaoniku.
On je rekaoda je lokalna samouprava uputila pismo i "Danubius grupi", ali da oni nisu pokazali zainteresovanost za paket kupovine iz koje je sadašnja lokalna samouprava, kako je rekao, pokazujući ozbiljnost, izuzela Specijalnu bolnicu "Merkur" i mogućnost korišćenja banjskih termomineralnih izvora, parkova i kupatila.
Đurović je pojasnio da Vrnjačka Banja traži kupca za ono što je devastirano, a od vitalnog je značaja.
Predlog lokalne samouprave je da se kupac 25 i više godina obavezno bavi turizmom i ulaganjem u turizam.
"Mi HTP Fontana mi ne možemo izmestiti, ona je na samoj promenadi, pa se razvojem tog preduzeća razvija cela banja, zbog čega smo zainteresovani za zajednička ulaganja sa ozbiljnim investitorom, posle kojeg očekujemo da privučemo i druge sa kojima bismo zajedno mogli da vratimo Vrnjačkoj Banji epitet kraljice kontinentalnog turizma", naveo je Đurović.
"MK grupu" predstavljao je Nikola Avram, generalni direktor "MK Mountain resort" koji je u "MK grupi" zadužen za oblast turizma, ali on nije imao ovlašćenje vlasnika "MK grupe" Miodraga Kostića za obraćanje medijima.
U sastavu HTP Fontana, koja se posle dve neupešne privatizacije, od 2008. godine nalazi u procesu restrukturanja, nalaze se hoteli Sloboda, Fontana, Zvezda 1 i nedovršeni Zvezda 2, vila San, restorani Švajcarija i Beli izvor na Goču.