Vesti
Politika
Nikolić želi bolju saradnju Srbije i Turske
05.02.2013. 20:00
Izvor: Akter
Nikolić želi bolju saradnju Srbije i Turske
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Istanbulu da Balkana nema bez Srbije, ali da Srbija ne može na Balkanu da uradi sve što je potrebno bez pomoći Turske.
"Turska ima skoro sve. Nešto je dao Bog, nesto ste izgradili sami. Mi imamo mnogo toga, ali nam treba pomoć da to izgradimo i podignemo. Ne treba nam pomoć koju nećemo da vratimo - vi uložite, mi ćemo da zapošljavamo, a vi opet da ubirate profit", rekao je Nikolić na 12. sednici Poslovnog saveta Srbija - Turska u Istanbulu.
Predsednik Srbije je, na kraju dvodnevne posete Truskoj, pozvao privrednike te zemlje da iskoriste Sporazum o slobodnoj trgovini koji Srbija ima sa Rusijom i koji omogućava veliki izvoz robe u tu zemlju.
"Vi znate šta znači veliko tržište, a mi vam nudimo da ga zajedno koristimo. Nemoje da propustite šansu. Nije Srbija neograničeno velika, doći će neko drugi", istakao je predsednik Srbije, navodeći kao primer veliko interesovanje iskazano tokom Samita zemalja Latinske Amerike i Kariba i EU u Čileu, ali i azijskih država.
Prema Nikolićevim rečima, turskim privrednicima otvorena su sva polja - energetika, poljoprivredna, tekstilna ili mašinska industrija, trgovina...
"Mi vam nudimo sporazum koji imamo sa Ruskom Federacijom - izvoz 80 odsto robe bez carine na teritoriju Rusije, a mi to sve ne možemo da pokrijemo za hiljadu godina", kazao je Nikolić.
Privrednicima je poručio i da će imati podršku i u Vladi i u kabinetu predsednika Srbije, kao i da će Srbija uraditi sve da otkloni birokratske probleme koji postoje i da suzbije kriminal.
Nikolić je ukazao i da je razvoj što tešnje saradnje Srbije i Turske neophodan i to, kako je istakao, posebno dok dve zemlje još nisu ušle u Evropsku uniju.
"Mi smo zemlja između Istoka i Zapada, o nas se otimaju i jedini i drugi. Naš je put EU, ali moramo da živimo dok ne dođe do toga, kao što i Turska to čini", rekao je Nikolić.
On je istakao da "nema Balkana bez Srbije, ali ni Srbija ne može sve na Balkanu da uradi bez Turske".
"Vekovi su iza nas, istina uglavnom u sukobima, ali da saberemo to vreme od 1389. do kraja sukoba, sada bar toliko treba da provedemo u razvoju dobrih odnosa", istakao je Nikolić, navodeći da dve zemlje mnogo toga povezuje - narodi, običaji, tradicija, jezik i izvanredni odnosi rukovodstava.
"Uzalud bi bilo da privrednici sarađuju a da se vlasti ne razumeju, ali mi se sada izveredno razumemo. Predsednik Turske Abdulah Gul je rekao da će i lično da primi svakog privrednika koji odluči da sarađuje sa Srbijom i lično da ga ohrabri. Za kratko vreme sreli smo se već dva puta da pokažemo svakom građaninu Srbije i Turske koliko je potrebno da sarađujemo", zaključio je Nikolić.
Nikolić je ranije danas razgovorao sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom koji ga je primio u Vaseljenskoj patrijaršiji.
Nešto ranije, Nikolić je obišao i Aja Sofiju - remek delo vizantijske umetnosti. U knjigu posetilaca Aja Sofije je napisao: "Kako se sve u životu menja, menjali su se i gospodari i korisnici ove svetinje. Promene pokreću svet".
Posetu Turskoj Nikolić će završiti večeras susretom sa guvernerom Istanbula Husejinom Avnijem Mutluom.
Prvog dana posete, Nikolić je u Ankari razgovarao sa turskim predsednikom Abdulahom Gulom i predsednikom turske skupštine Džemilom Čičekom, i obišao memorijalni centar posvećen "ocu" turske nacije Kemalu Ataturku, gde je položio venac i upisao se u spomen knjigu.
Nikolić i Gul su poručili da je došlo vreme da Srbija i Turska sarađuju do poslednjeg atoma, a govoreći o turskim ulaganjima u Srbiju najavili su pravi investicioni bum.
U delegaciji Srbije su i ministarka omladine i sporta Alisa Marić, pomoćnik ministra spoljnih poslova Goran Aleksić, savetnici predsednika Marko Đurić, Jasmina Mitrović Marić i Predrag Mikić.