Vesti
Politika
Dačić na Molitvenom doručku
07.02.2013. 12:00
Izvor:
Dačić na Molitvenom doručku
Beograd -- Premijer Srbije Ivica Dačić i pomoćnik ministra spoljnih poslova Ljubica Vasić prisustvovaće Molitvenom doručku koji organizuje američki predsednik Obama.
Tokom boravka, koji je počeo juče, Dačić će imati niz značajnih susreta s predstavnicima američke administracije i bezbednosnog sektora.
Molitveni doručak je tradicija stara 61 godinu.Svakog prvog četvrtka u februaru u Vašingtonu, u zajedničkoj molitvi okupljaju se predsednik SAD, članovi Kongresa, američki političari i vojni lideri, i gosti iz stotinak zemlja.
Američki kongresmeni preneli su juče premijeru Dačiću da SAD pružaju punu podršku evropskom putu Srbije i pozitivno ocenjuju reforme i nastojanja Vlade Srbije da dijalogom i mirnim putem dođe do pravednog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji.
Dačić je u Vašingtonu, kako je navedeno u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima, razgovarao sa kongresmenima Robertom Aderholtom, Eliotom Ejndželom, Danom Rorabekerom i Tedom Poom.
Dačić je naveo da je cilj sastanka s kongresmenima bio da se upoznaju sa političkom platformom Vlade Srbije i prioritetima, pre svega, na području evrointegracija i nastojanja pronalaska pravednog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji.
"Vlada Srbije čini sve da obezbedi bolji život građana, privuče strane investicije i uspostavi što bolje odnose u regionu", istakao je Dačić.
On je kazao da je od svih kongresmena dobio apsolutnu podršku za Vladu Srbije i državno rukovodstvo i put koji Srbiju vraća u red cenjenih zemalja u svetu, jer će Srbija jedino tako moći da svoje legitimne interese brani na mnogo bolji način.
"SAD su obećale punu podršku Srbiji u procesu evrointegracija. Takođe, verujem da će nakon ovih razgovora biti povećan priliv američkih investicija u Srbiju", izjavio je Dačić, koji će se sresti sa visokim zvaničnicima DEA.
Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se u sredu u Vašingtonu sa direktorom Federalnog Istražnog Biroa Robertom Milerom i rekao da su se njih dvojica tom prilikom dogovorili da ta institucija pomogne u obuci srpskih kadrova, ali i o razmeni podataka.
Dačih je rekao da je pozvao Milera da poseti Srbiju i dodao da bi to bila prva poseta u istoriji Srbije direktora FBI našoj zemlji.
Miler se, rekao je Dačić, zahvalio srpskoj policiji i bezbednosnim službama na svoj pomoći koju je Srbija davala svih ovih godina kada je reč o borbi protiv terorizma.
Predsednik srpske vlade će u američkom Kongresu razgovarati i sa članovima srpskog Kokusa, koji broji tridesetak senatora i kongresmena iz obe partije - Ddemokratske i Republikanske.
Pored premijera Srbije, na Molitvenom doručku će danas biti i pomoćnica ministra spoljnih poslova Ljubica Vasić i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vladimir Božović.
Vasićeva će tokom boravka u Vašingtonu sa sagovornicima iz američke administracije, Kongresa i nevladinog sektora, razgovarati o razvoju odnosa između Srbije i SAD, kao i evropskim integracijama Srbije i daljim koracima koje Srbija preduzima u tom pogledu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Tradicija organizovanja Nacionalnog molitvenog doručka počela je u vreme predsednika Dvajta Ajzenhauera 1953. Tadašnji senator Frenk Karlson iz Kanzasa je spontano pozvao Ajzenhauera u Senat na zajedničku molitvu za uspeh njegove vlade.
Nacionalni molitveni doručak traje nekoliko dana, okuplja oko 3.500 gostiju i sastoji se iz niza sastanaka, ručkova i večera, ali je centralni događaj doručak u četvrtak na kojem su govornici predsednik SAD i jedan gost čiji se identitet ne otkriva do poslednjeg časa.