Vesti
Društvo i ekonomija
Železnice Srbije: Regulisane plate
07.02.2013. 12:00
Izvor: mondo.rs
Železnice Srbije: Regulisane plate
Generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović i predsednici tri reprezentativna sindikata potpisali su aneks kolektivnog ugovora kojim se reguliše isplata i obračun zarada u ovoj godini.
Aneksom se utvrđuje vrednost jednog radnog časa za obračun i isplatu zarada za period januar - mart 2013. godine, u neto iznosu od 71,66 dinara, saopštile su železnice.
"Vođeni zajedničkim interesima zaposlenih, u skladu sa materijalnim mogućnostima preduzeća, definisali smo visinu zarada u 2013. i na taj način već na samom početku godine rešili jedno od najznačajnijih pitanja u poslovanju železnice", rekao je Simonović na jučerašnjem sastanku.
On je izrazio zadovoljstvo što su i sindikati pokazali razumevanje za tešku materijalnu situaciju u kojoj se železnica nalazi.
"Obezbedivši uslove za isplatu zarada u ovoj godini, mi se sada možemo maksimalno okrenuti radu i sve naše aktivnosti usmeriti na kvalitet usluge i povećanje obima prevoza, kako bi što više zaradili. Samo na taj način možemo stvoriti uslove da u narednom periodu zarade budu povećane, a standard železničara na višem nivou", rekao je Simonović.
Generalni direktor srpskih železnica je kazao da je to zajednički cilj poslovodstva i sindikata koji može da se ostvari.
Aneks kolektivnog ugovora su potpisali Mirko Lazić iz Sindikata železničara Srbije), Nebojša Nikić iz Sindikata izvršnih službi srpskih železnica i Perica Đordević iz Sindikat radnika železničke infrastrukture, dok Unija sindikata srpskih železnica nije potpisala taj dokument.
U vrednost jednog radnog casa ukljucena je i mesecna vrednost za ishranu u toku rada i vrednost jedne dvanaestine regresa za korišćenje godišnjeg odmora.
Predviđeno je, takođe, da će se do momenta dobijanja saglasnosti od Vlade Srbije na Program poslovanja za 2013. godinu isplaćivati akontacija zarade, kao i da se obračunska vrednost jednog radnog časa u neto iznosu od 71,66 dinara primenjivati zaključno sa obračunom i isplatom zarada za mart.
Cena jednog radnog časa za obračun i isplatu zarada za drugi i treći kvartal 2013. ugovoriće se naknadno, a najkasnije do 30. aprila 2013. godine, navodi se u aneksu kolektivnog ugovora, koji je stupio na snagu 5. februara danom potpisivanja, a primenjivaće se za obračun zarada počev od 1. januara ove godine.