Vesti
Politika
Nikolić sa Rasizadeom i Asadovim
08.02.2013. 12:00
Izvor: b92
Nikolić sa Rasizadeom i Asadovim
Baku -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je, na počeku posete Azerbejdžanu, sa premijerom Arturom Rasizadeom i predsednikom parlamenta Ogtajem Asadovim.
Nikolić je sa njima konstatovao da će podizanje odnosa dve zemlje na nivo strateškog partnerstva otvoriti prostor za intenzivniju spoljnotrgovinsku razmenu i investicije.
Predsednik Srbije i azerbejdžanski zvaničnici ocenili su veoma znčajnom međusobnu podršku po pitanju poštovanja međunarodnog prava i teritorijalne celovitosti zemalja.
Asadov je u uvodnom obraćanju predsedniku Srbije i delegaciji poručio da je uveren da su dve zemlje prijatelji i da će se uvek podržavati, posebno kada je rec o poštovanju principa međunarodnog prava.
Podsetivši da Azerbejdžan ima nerešen problem sa Jermenijom oko Nagorno-Karabaha već 20 godina, Asdov je rekao da iako za sada nema pomaka, njegova zemlja ne gubi nadu da će taj problem biti rešen mirnim putem.
"Nadam se da će Srbija zadržati stav po pitanju poštovanja međunarodnog prava i podržavati naš tetitorijalni integritet", rekao je predsednik azerbejdžanskog parlamenta.
Ističući da će odnosi dveju država danas biti podignuti na nivo strateškog partnerstva i čestitajući unapred na tome, Asadov je podsetio da je do sada potpisano 19 bilateralnih sporazuma, da postoje dobre pretpostavke za još bolju kulturnu i naučnu saradnju.
Što se tiče ekonomske saradnje, on je ocenio da ona u ovom momentu nije izbliza nije u skladu sa mogućnostima, ali i izrazio nadu da će se to u bliskoj budućnosti promeniti.
Nikolić je istakao da uvek rado obilazi parlamente država koje posećuje, jer je i sam 20 godina bio poslanik, od toga 18 u opoziciji.
Pre sastanka sa Asadovim Nikolić je obišao zgradu parlamenta, inače rekonstruisanu pre pet godina, i upisao u knjigu utisaka:
Predsednik Srbije je sa premijerom Azerbejdžana razgovarao za vreme radnog ručka.
Pre susreta sa Asadovim i Rasizadeom, Nikolić je položio vence na spomenik "ocu nacije" i aktuelnog predsednika, Hajdaru Alijevu i na spomenik Palim borcima.
Kasnije danas predsednika Srbije primiće i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.
Kako je predviđeno, posle svečanog dočeka u predsedničkoj palati Zagulba, dvojica predsednika imaće tet-a-tet susret, a potom će biti održan i plenarni sastanak.
Predviđeno je da Nikolić i Alijev potpišu Deklaraciju o strateškom partnerstvu.
Biće, takođe, potpisana još dva sporazuma o saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i veterinarstva.
Nikolić je u Baku doputovao u četvrtak, zajedno sa suprugom Dragicom, koja će danas, za vreme sastanka dvojice predsednika, imati odvojeni susret u predsedničkoj palati sa suprugom Alijeva, Mehriban Alijevom.
Dvojica predsednika će tokom dana, kako je predviđeno, otkriti i spomenik Nikoli Tesli.
Nikolić će, takođe, posetiti Fondaciju Hajdara Alijeva i Diplomatsku akademiju i prisustvovati otvaranju izložbe posvećene Ivi Andriću.
Nakon sinoćne neformalne večere, Alijev i njegova supruga će večeras u čast srpskog predsedničkog para prirediti svečanu večeru.
U delegaciji koju predvodi Nikolić su i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, savetnici Marko Đurić , Predrag Mikić, Jasmina Mitrović Marić, šef Pres službe Stanislava Pak i drugi.