Vesti
Društvo i ekonomija
PTT Srbija hoće da kupi poštu Crne Gore?
08.02.2013. 20:00
Izvor: Mondo
PTT Srbija hoće da kupi poštu Crne Gore?
Generalni direktor PTT Srbije Milan Krkobabić izjavio je danas da to javno preduzeće planira širenje u regionu i kupovinu neke od pošti susednim zeljama.
"Umesto privatizacije (PTT Srbije) ideja menadžmenta je da pokušamo da kupimo nešto u regionu. Nemojte se iznenaditi ako se zainteresujemo za Poštu Crne Gore i okolne zemlje", kazao je on na konferenciji za novinare.
Krkobabić je istakao da je strateškim planom poslovanja predviđeno da Pošta Srbije ostaje jedinstvena i da su ideje o privatizaciji pojedini delova odbačene.
"Nećemo ponoviti iskustva zemalja iz okruženja. Ovaj sistem će jačati, biće profitabilan, puniti budžet i zapošljavati nove ljude. Stavili smo tačku na sve pokušaje prodaje, rasprodaje ili dezintegracije sistema (PTT Srbije)", kazao je on.
Krkobabić je kazao i da je PTT Srbije ugovorilo nabavku opreme vredne 10,5 miliona evra od japanske kompanije Tošiba (Toshiba) za modernizaciju tri glavna poštanska centra.
Prema generalni direktor PTT Srbije Milan Krkobabić kazao je nakonferenciji za novinare da će instaliranje nove opreme omogućiti potpuno automatizovano sortiranje pošiljki u centrima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.
"Na obradi pošiljki u tim centrima trenutno radi 1.000 ljudi, a nakon modernizacije radiće ih 100", kazao je Krkobabić.
On je istakao da preostalih 900 ljudi neće biti otpušteni, već će dobiti nove poslove u okviru Pošte i dodao da će investicije u glavne poštanske centre, uključujući i izgradnju novog objekta u Beogradu dostići oko 30 miliona evra.
Kako je kazao, Pošta Srbije je 2012. godinu završila sa profitom, od kojeg će veći deo biti uplaćen u budžet Srbije, a deo će dobiti I zaposleni u preduzeću.
Krkobabić nije želeo da precizira koliki je prošlogodišnji profit PTT Srbije navodeći da će podaci biti objavljeni nakon što ih usvoji Nadzorni odbor.
Ambasador Japana u Beogradu Tošio Cunozaki izrazio je zadovoljstvo što je japanska kompanija Tošiba pobedila na tenderu za isporuku opreme za glavne poštanske centra u Srbiji.
"Japanska kompanija će doprineti modernizaciji poštanskih usluga u Srbiji", kazao je Cunozaki i izrazio očekivanje da će taj ugovor biti počtak aktivnije ekonomske saradnje Srbije i Japana.
Kako su naveli u PTT Srbije, planirano je da se instaliranje opreme i prelazak na automatsko sortiranje pošiljki završi za dve godine.
Nabaviće se četiri mašine za preradu pisama, od kojih će dve biti u Beogradu i po jedna u Novom Sadu i Nišu, kao i jedna za preradu paketa.
Nove mašine će moći da očitaju svaku adresu, bilo da je napisana rukom ili mašinom, ćiriličnim ili latiničnim pismom, a pošiljke sa nepotpunom adresom ići će na dodatni sistem očitavanja, odnosno specijalno video kodiranje.
Pošte Srbije i Albanije su jedine u Evropi koje još nemaju automatsko sortiranje pošiljki.