Vesti
Politika
Nikolić traži od Dačića i Vučiča: Ne idite na izbore i smenite Đilasa
09.02.2013. 14:00
Izvor: Blic
Nikolić traži od Dačića i Vučiča: Ne idite na izbore i smenite Đilasa
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić protivi se raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, ali insistira na promeni vlasti u Beogradu i na smeni gradonačelnika Dragana Đilasa, saznaje “Blic” od izvora bliskih kabinetu predsednika.
Naši sagovornici navode da je predsednik Nikolić od premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika Aleksandra Vučića zatražio primirje i smirivanje strasti u vladajućoj koaliciji posle saznanja da se prvi čovek Vlade Srbije sastajao sa Rodoljubom Radulović, zvanim Miša Banana, koji je bliski saradnik narko-klana Darka Šarića. Nikolić se, tvrde izvore “Blica”, zalaže za što duži opstanak ove vlade iz nekoliko razloga.
- Prvi je što bi izbori prolongirali dobijanje datuma za početak pregovora sa EU i gotovo ukočili nastavak evropskih integracija. Drugi razlog je taj što bi posle eventualnog pada Dačićeve vlade i sve izvesnijih izbora na Kosovu Brisel pregovore između Beograda i Prištine mogao da prebaci na predsednički nivo.
Nikolić bi da izbegne da ima glavnu ulogu u rešavanju kosovskog problema iz straha od negativnih posledica po njegov rejting, ali i zbog mogućeg urušavanja pozicije na kojoj se nalazi. Predsednik je već svedok da je Dačić na udaru zbog rezultata dijaloga koji premijer vodi s kosovskim kolegom Hašimom Tačijem - navodi naš sagovornik.
On dodaje i da predsednik Nikolić ne želi vanredne izbore iz još jednog, krajnje praktičnog razloga. Nikolić neće izbore iz bojazni da u Vladi posle tih izbora ne bi bilo kadrova koji su bliski upravo predsedniku države.
Na kraju, predsednik Srbije je liderima SNS i SPS poručio i da je nakon svega što se desilo Dačiću u aferi o kontaktima s kriminalnim grupama, sada pravi trenutak da se prekomponovanjem snaga ili izazivanjem vanrednih izbora u Beogradu smeni gradonačelnik Đilas. Isti izbor navodi da Nikolić želi smenu gradonačelnika Đilasa, jer veruje da će se on dogovoriti sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem o formiranju nove koalicione većine.