Vesti
Politika
Čanak: Vojvodina ne gubi autonomiju jer je i nema
10.02.2013. 14:00
Izvor: Blic
Čanak: Vojvodina ne gubi autonomiju jer je i nema
Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da nije tačno da Vojvodina ubrzano gubi autonomiju, pošto ona tu autonomiju i nema.
- Potpuno su neozbiljne tvrdnje da Vojvodina od formiranja nove Vlade Srbije ubrzano gubi autonomiju, iz prostog razloga što Vojvodina autonomiju ni nema - rekao je Čanak za sutrašnji novosadski Dnevnik.
On je dodao da inicijativa pojedinih organizacija da treba ukinuti Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu nije nova i ocenio da je u temeljima te inicijative dalja centralizacija države.
- Drugi razlog je namera da se prikaže kako su pođednako ekstremna zalaganja LSV-a da Vojvodina ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode, i ova koja zagovaraju ukidanje autonomije. I, dakle, pošto su to, eto, ekstremi, onda je najbolje da položaj Vojvodine ostane kakav je sada, a to znači da nema nikakvu vlast, već da se svede na grupu autističnih parazita koji sede u Banovini čekajući da s vremenom izumru - rekao je Čanak.
On je ukazao da treba istražiti optužbe po kojima je pokrajinska administracija "nekakvo leglo pljačke i korupcije".
- Nadam se da će što pre biti locirane sve zloupotrebe, ukoliko ih je bilo. Jer Vojvodina ima toliko malo institucija da je apsolutno nedopustivo da se za ma koju od njih veže čak i ideja o kakvim mutnim radnjama, a kamoli da je neko zaista, koristeći svoj položaj, isprljao ruke. Ali moram reći i to da su pokrajinski organi, čak i kada se radi o sumnjama da je bilo zloupotreba, svetlosnim godinama iza republičke administracije - kazao je Čanak.
Prema njegovim rečima, postoje "medijski ogranci podivljalih državnih službi kojima nije problem da onoj meti koja je određena "za samo dva dana na glavu izruče tone fekalija".