Vesti
Društvo i ekonomija
Berlin miriše na srpske jabuke
10.02.2013. 14:00
Izvor: Blic
Berlin miriše na srpske jabuke
Od svih svetskih kupaca, Rusi su i dalje ubedljivo najviše zainteresovani za srpsko voće, za razliku od evropskih trgovaca koji još uvek ne veruju da smo spremni da isporučimo dovoljne količine onoga što su naši izlagači predstavili na upravo održanom sajmu voća u Berlinu.
Sve dok Srbija značajnije ne poveća svoje površine pod voćem i povrćem, ne može se očekivati ni veća navala kupaca na štandovima, jer uz kvalitet oni traže i dovoljne količine robe.
Prošle godine je u Srbiji proizvedeno oko 240.000 tona jabuka, što je primera radi količina koju u Italiji ubere samo jedna kooperativa koja je sastavljena od par

Važna podrška države
Građenje brenda srpskih proizvođača svakako bi bilo brže da iza njih na sajmovima stoji država, što su u Berlinu veoma uspešno učinile Turska, Holandija ili primera radi Argentina. Srbija, nažalost, još uvek nema tu snažnu podršku države, ali se proizvođači i prerađivači sami trude da nađu put do kupaca širom sveta.
„Delta agrar“, najveći srpski izvoznik jabuka, imao je svoj štand na sajmu „Fruit logistika“, gde se sastaju najjači svetski proizvođači i trgovci, sa namerom da promoviše nove sorte jabuka koje se uzgajaju u Čelarevu, „modi“ i „kiku“, a za koje licencu ima samo nekoliko svetskih proizvođača.
Slobodan Košutić, direktor prodaje i otkupa voća u „Delta agraru“, kaže da je plan ove kompanije da u skorijoj budućnosti proizvede oko 12.000 tona jabuka godišnje od čega će stranim tržištima plasirati oko 10.000 tona. On kaže da ova kompanija najveći deo svoje proizvodnje prodaje na ruskom tržištu.
- To što srpski proizvođači ne izvoze za evropsko tržište ne znači da su naši proizvodi lošiji od njihovih. Naprotiv, u proizvodnji poštujemo sve standarde kvaliteta koji važe na nivou EU. Naši proizvođači samo ne uspevaju da postignu cenu koštanja koju ima jedan evropski voćar - kaže on.
Na ovoj međunarodnoj smotri voća i povrća svoje uzorke su izložili i članovi Poslovne zajednice „Plodovi Srbije” koji okupljaju najveće izvoznike voća i povrća. Oni se takođe slažu da srpsko voće ima kvalitet, ali i tvrde da Srbija što pre mora početi da osvaja evropsko tržište.
- Rusija se pridružuje STO i dužni su da smanje carine za sve zemlje članice, što znači da uskoro naš bescarinski odnos neće biti velika prednost jer će carine biti niže i za ostale evropske voćare. Tako da mi polako gubimo to tržište - kaže za „Blic“ Vladimir Večić, direktor „Agroproma“ Subotica koji takođe izvozi jabuke na rusko tržište.
Izlaganje na ovakvim sajmovima nije bitno samo za firme koje nastoje da stupe u kontakt sa što većim brojem kupaca. Primera radi, od uspeha „Delta agrara“ direktno zavise i proizvođači jabuka u Srbiji od kojih ova kompanija otkupljuje robu, ali i kooperanti ove firme.
Julka Toskić, direktor stručne službe „Delta agrara“, kaže da je u interesu i samih proizvođača da rade za veliki sistem jer na taj način bivaju naterani da proizvode najkvalitetniji proizvod.
- I što je najvažnije, mi im nudimo sigurno tržište u narednih 15 godina jer se „Delta agrar“ samim ugovorom o kooperaciji na to obavezuje. Minimalna površina na kojoj je potrebno zasaditi jabuke je jedan hektar - kaže Toskićeva za „Blic“.
Računica pokazuje da se na voćnjacima ove kompanije ostvaruju prinosi od 70 tona jabuka po hektaru, što je i do tri puta više nego što se ubere u jednom klasičnom srpskom voćnjaku iste površine.
Ipak, da bi se neki poljoprivrednik osmelio da u jedan hektar pod jabukama uloži oko 25 000 evra, potrebna je pomoć države kroz subvencije, ali i niže kamatne stope za zaduživanje.