Vesti
Politika
Goati: Partije osinjak korupcije
12.02.2013. 12:00
Izvor: b92
Goati: Partije osinjak korupcije
Beograd -- Političke partije su privilegovani akteri korupcije, tu je osinje gnezdo korupcije gde se vrte milioni evra, kaže Vladimir Goati predsednik Transparent Srbija.
Goati kaže da su političke partije najmoćnije organizacije, i da je Transparentost 2005. ocenila partije "kao ključni faktor u kome deluje politička korupcija".
"Korupcija se odvija u Bermudskom trouglu, između partija, javnih ili državnih preduzeća i tamo gde se bužetski troše pare u javnim nabavkama“, navodi Goati.
Goati navodi da je finansiranje Političkih partija do 2000. godine išlo preko "potpuno nelegalnih kanala", i dodaje da postoji novi zakon koji bi trebalo to da reguliše, ali nema utisak da se on primenjuje.
"U Transparentnosti smo već u julu istraživali koliko smo mogli i utvrdili smo da su partije trošile više nego što su imale i nego što su dobile. To sam objasnio alhemijom, da stvaraju nešto ni iz čega. Nisam imao bolje objašnjenje“, naveo je Vladimir Goati. Predsednik Trensparentnosti Srbija objašnjava da je u nadležnosti Državne revizorske kuće i Agencije za borbu protiv korupcije da se bori protiv ovakve korupcije.
Goati je rekao da se vidi da je borba Aleksanda Vučića protiv organizovanog kriminala "ozbiljna akcija", i da nisu u pitanju sitni ciljevi, što bi moglo da bude isnov za optimizam.
Predsednik Transparentnosti se osvrnuo i na navodnu izbornu krađu, za koju su naprednjaci optužili DS za vreme izbora.
"Pokušavam da razumem, jer sam shvatio da je to rečeno, pripremljeno kao adut pre završetka izbora, i nije stvar za pohvalu. Da bude jedan izgovor za poraz. Međutim, političko tržište je drugačije glasalo, i verovatno je sada teško nešto što je bilo lansirano iz ovih razloga sada učiniti predmetom. Ne možete u zemlji gde ima više rupa nego čepova, na hiljadu strana stvari cure, i ne možćete očekivati da se sve manifestacije korupcije da se na neki način procesuiraju... Mislim da je dobar pravac, ali mogli bi svi da se bave u vladi korupcijom, ali problem je vlada da se bavi hitnim a ne važnim poslovima“, navodi Goati.
Vladimir Goati smatra da nije lak posao Aleksandra Vučića, pošto "nikada ne znate na koju ćete partiju naletetu, kada ćete naleteti na koalicionog partnera, ili bliskog čoveka iz vlastiti stranke" i dodaje da se Vučić "drži bolje" nego što je očekivao.