Vesti
Politika
Dačić: Nisam odavao državne tajne
12.02.2013. 20:00
Izvor: RTS
Dačić: Nisam odavao državne tajne
Susreti sa Rodoljubom Radulovićem nemaju apsolutno nikakve veze sa kriminalom, rekao premijer Ivica Dačić. Nije bilo odavanja tajni, rekao je Dačić i izvinio se DSS-u ako je izjava Branka Ružića otvorila prostor za optužbe da tu stranku finansiraju kriminalne grupe.
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da njegovi susreti sa Rodoljubom Radulovićem nemaju apsolutno nikakve veze sa kriminalom, kao i da tokom tih susreta "nije bilo odavanja tajni".
"Ja sam jasno rekao šta sam imao da kažem – moji kontakti nemaju apsolutno nikakve veze sa kriminalom. Niti su imali niti sada imaju", rekao je Dačić novinarima na obeležavanju Dana Kriminalističko-policijske akademije.
Premijer nije izneo detalje o tim susretima, ali je istakao da državni organi treba da rade svoj posao.
"Ja nemam šta tu da krijem. Još jednom kažem, nijedno krivično delo nije počinjeno niti je bilo odavanja tajni. Naprotiv, svi ti ljudi o kojima govorim, koje sam ja nekada poznavao, u zatvorima su ili se za njima traga. I šta sam im pomogao? Tako će biti i u narednom periodu", rekao je Dačić.
Premijer Dačić dodao je da je iz svega što se dogodilo izvukao velike pouke.
"Izvlačim velike pouke da moram da vodim računa s kim se sastajem i da moram da imam dobre službe koje će da me štite odnosno da štite instituciju predsednika Vlade ili ministra unutrašnjih poslova. To, nažalost, nije bio slučaj u prethodnom periodu i moglo je da se desi sve ovo što se desilo", rekao je Dačić.

Izvinjenje DSS-u
Premijer Dačić izvinio se Demokratskoj stranci Srbije ako je izjava funkcionera SPS-a Branka Ružića otvorila prostor za optužbe da tu stranku finansiraju bilo koje kriminalne grupe.
Naglasivši da takve stvari nisu potrebne na političkoj sceni Srbije, koja je inače prepuna spekulacija i izmišljotina, Dačić je poručio da SPS ne treba time da se služi.
"Ja želim da se izvinim DSS-u, ako je iz ovoga izvučena bilo kakava konotacija u smislu optužbi da je ta stranka finansirana od strane bilo koje kriminalne grupe", kazao je Dačić novinarima.
Premijer je podsetio da su SPS i DSS ranije imalu dobru saradnju i da je to bio period kada su socijalisti podržavali manjisku vladu.
"Mislim da ovo apsolutno nije potrebno. Mi imamo razlike u političkom delovanju, ali jedno su razlike, a ovo su stvari koje ne bih volelo da se meni dešavaju pa ni drugima", zaključio je Dačić.
Ružić je u nedelju, kako su mediji preneli, izjavio da je Šarićev klan DSS-u mesečno davao priloge od 220.000 evra, a DSS je te navode demantovao i zatražio od javnog tužioca da ispita "Ružića zbog izgovorenih laži".
Međutim, šef poslaničkog kluba SPS-a Branko Ružić rekao je da je bestidna laž da je optužio DSS da ga je finansirao narko-kartel Darka Šarića.
"Rekao sam da ne mogu da poverujem da je to tačno, da ne mogu da povežem Koštunicu sa nečim takvim. To i danas ponavljam", rekao je Ružić novinarima u Skupštini Srbije.

Pitanje direktora policije rešiće se dogovorom
Govoreći o novom direktoru policije, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da će to pitanje biti rešeno u dogovoru i da tu neće biti nikavih problema.
"Pitanje direktora policije je pitanje koje će se rešavati u redovnom dogovoru i komunikaciji i mislim da tu neće biti nikakvih problema", rekao je Dačić.
Na pitanje da li je kandidaat za direktora policije i savetnik predsednika Srbije Milorad Simić, Dačić je rekao da ta informacija nije potekla od njega i da neće da komentariše navode iz medija.
Dačić je dodao i da će biti rešeno pitanje postavljanja načelnika policije u mestima gde ih sada nema.