Vesti
Politika
Đukanović: Članstvo u NATO jedini put za stabilnost regiona
13.02.2013. 12:00
Izvor: Blic
Đukanović: Članstvo u NATO jedini put za stabilnost regiona
Crnogorski premijer Milo Đukanović kazao je danas da su evroatlanske integracije jedini put snaženja stabilnosti celokupnog regiona, što je važno kako za države Zapadnog Balkana, tako i za NATO i Evropsku uniju.
Kako je saopšteno iz crnogorske vlade, Đukanović je o evroatlanskim integracijama Crne Gore razgovarala sa grupom ambasadora više država članica NATO-a.
Cilj integracije u NATO nije prenošenje balkanskih problema u taj savez, već da se ohrabre reforme u regionu i na taj način države se kvalifikuju za članstvo u Severnoatlanskoj alijansi , naveo je on.
Prema rečima Đukanovića, jedini put snaženja stabilnosti čitavog regiona je put evroatlantske integracije, koji je važan kako za države Zapadnog Balkana, ali i za NATO i EU.
Ambasadori država NATO su, kako je saopšteno, pohvalili reformske procese u Crnoj Gori i iskazali spremnost da je i u narednim fazama do punopravnog članstva podrže u tom procesu.
Oni su naveli da Crna Gora ima dobre argumente da svih 28 članica uveri u nesumnjivi napredak koji je učinila, čime je pokazala da je spremna da ispunjava obaveze za članstvo u NATO.
Crna Gora se trenutno nalazi u Akcionom planu za članstvo (MAP), koji se smatra predvorjem punopravnog članstva u Severnoatlanskoj alijansi.