Vesti
Društvo i ekonomija
Hektar u Vojvodini košta i 20.000 evra
14.02.2013. 12:00
Izvor: Blic
Hektar u Vojvodini košta i 20.000 evra
Cena poljoprivednog zemljišta u Vojvodini drastično je porasla, tako da, umesto 8.000 pre pola godine, hektar sada košta 15.000, pa čak i 20.000 evra. U ostalom delu Srbije, ipak, nema nagoveštaja da bi uopšte moglo da dođe do masovnije prodaje imanja, čak ni onih koja su danas napuštena.
Kao glavni razlog cenovnog buma vojvođanskih oranica, agroekonomista Milan Prostran vidi činjenicu da se sve više približava dan kada će biti moguće da u Srbiji zemlju kupuju stranci. Mnogi sada, tvrdi on, kupuju zemlju koju će, kada dođe momenat, moći da je prodaju zainteresovanim strancima. Takođe, jasno je da su u vreme krize bogati ljudi spremniji da ulažu u proizvodnju hrane jer je jasno da će taj vid biznisa uvek biti isplativ.
- Na dupliranje cene hektara utiče, sigurno, i najava države da će, posle potpisivanja sporazuma s partnerima iz Emirata, biti na prodaju ponuđeni i ostali kombinati iz Vojvodine - kaže za „Blic“ Prostran.
Sekretar Udruženja poljoprivrednika u Privrednoj komori Vojvodine Đorđe Bugarin veruje da zemljište, kao nacionalno blago, ne bi trebalo prodavati.
- Mislim da nijedna država ne treba da prodaje strancima poljoprivredno zemljište, s obzirom na to da je ono ograničeni resurs i da treba da bude u funkciji razvoja poljoprivrede - tvrdi Bugarin.
Prodaje zemljišta strancima sakrivenih iza navodno domaćih kupaca ima i sada. Iza tih poslova su uglavnom kompanije iz Hrvatske, Mađarske i Italije.
Te zloupotrebe sprečiće Zakon o poljoprivrednom zemljištu, čija je izrada još traje, a koji će biti donet sredinom godine, kaže direktor Uprave za zemljište u Ministarstvu poljoprivrede Zoran Knežević.