Vesti
Politika
I Irska za dodeljivanje datuma Srbiji
14.02.2013. 20:00
Izvor: Akter
I Irska za dodeljivanje datuma Srbiji
Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je, posle razgovora sa irskim premijerom Endom Kenijem u Dablinu, da je Irska jedan od glavnih zagovornika da Srbija dobije datum početka pregovora o pristupu EU i izrazio je očekivanje da će ta odluka biti donesena tokom irskog predsedavanja Uniji
"Veoma me raduje što sam video i lično se uverio da će Irska, kao predsedavajuća (EU), biti jedan od najčvršćih i glavnih zagovornika da Srbija dobije podršku, odnosno da dobije datum za otpočinjanje pregovora, što smatram da je zaista od vitalnog značaja za sve građane Srbije", izjavio je Dačić posle razgovora s Kenijem, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.
Dačić je izjavio da je sa irskim premijerom razgovarao o evropskom putu Srbije i da Vlada Srbije očekuje da, tokom irskog predsedavanja, do juna ove godine, Srbija dobije datum početka pregovora o članstvu u EU.
"Razgovor je bio otvoren jer je premijer Keni upoznat sa kompletnom situacijom i njegovo pitanje je bilo kako Irska može da nam pomogne. Zadovoljan sam onim što sam od njega čuo", rekao je Dačić.
Predsednik Vlade Srbije je upoznao irskog premijera sa tokom dosadašnjeg dijaloga sa Prištinom.
"Srbija želi da ovaj problem reši na obostrano prihvatljiv način, da nađemo održivo rešenje koje bi bilo u interesu i Albanaca i Srba", rekao je Dačić.
On je izrazio uverenje da bi svaki negativan odgovor po pitanju datuma početka pregovora bio kontraproduktivan i to bi, kako je rekao, ubilo dijalog, navedeno je u saopštenju.
"Potrebne su dobre vesti da bi se podstakao dijalog. Niko ne može da očekuje da se preko noći reše problemi stari nekoliko vekova, pošto mi ne razgovaramo o statusnim pitanjima", kazao je Dačić.
On je dodao da je izneo Keniju predlog Srbije, definisan u rezoluciji i u platformi.
"Naravno, razmenili smo i iskustva koja Irska ima u svojoj istoriji. Mislim da je naš dogovor veoma jasan, a to je da će Irska maksimalno podržati evrointegracije Srbije. Premijer je rekao da se divi onome što Srbija radi i na planu evrointegracija i dijalogu s Prištinom, da smatra da je interes Srbije da što pre postane članica EU i da se korak po korak ide u pravcu nekog kompromisa kada je reč o kosovskom problemu", rekao je Dačić.
Predsednik Vlade Srbije podsetio je da se u aprilu očekuje da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton podnese izveštaj Evropskom savetu, a da Evropski savet u junu donese odluku o datumu otpočinjanja pregovora.
Irski premijer je, prema Dačićevim rečima, rekao da će razgovarati sa Eštonovom i s predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom oko daljih koraka i oko ocena.
Premijer Srbije se ranije danas sastao i s predsednikom Donjeg doma Parlamenta Irske Šonom Baretom i ministrom pravde Alanom Šaterom. Ovo je druga poseta srpskog premijera Irskoj. Prošlog meseca boravio je u Dablinu, gde je prisustvovao neformalnom samitu ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova EU koji su pozitivno ocenili napore naše zemlje u borbi protiv lažnih azilanata.