Vesti
Društvo i ekonomija
Knežević: Saradnja Srbije i Rusije u poljoprivredi
16.02.2013. 14:00
Izvor: Blic
Knežević: Saradnja Srbije i Rusije u poljoprivredi
Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knezević izjavio je da je danas u Moskvi sa ministrom poljoprivrede Rusije Nikolajem Fedorovim potpisao Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti poljoprivrede.
Knežević je rekao da Memorandum predviđa saradnju u oblasti nauke i tehnologije, odnosno prenos znanja i iskustva, a da su razgovarali i o nastavku započete saradnje u agrondustrijskom kompleksu.
On je naveo da su ruski investitori zainteresovani za ulaganje u poljoprivredu Srbije, kao i za plasiranje srpskih prozivoda na ruskom tržištu, naročito smrznutog voća i povrća i konditorske industrije.
- Zainteresovani su za prerađivačku industriju i agroindustrijski kompleks, gde bi mogli da prerađuju sirovine koje se proizvode u Srbiji i da ih uvoze na rusko tržište, naročito smrznuto voće i povrće i konditorske proizvode - rekao je Knežević.
Knežević je ocenio da je trgovinska saradnja dve zemlje povećana prethodnih godina, ali da ima mogućnosti za veću razmenu.
- Obim razmene poljoprivrednih proizvoda je oko 220 miliona evra. Srbija beleži suficit, jer izvozi 150 miliona evra, ali to nije dovoljno, jer je rusko tržitse ogromno i možemo da plasiramo mnogo više naših proizvoda - kazao je Knežević.
Kako je dodao, da bi srpski prozivodi bili plasirani na rusko tržište potreban je kvalitet, ali i kontinuitet u snabdevanju tog tržista.
- Moramo se dogovarati sa našim poljoprivrednim prozivođačima da se udružuju i pojavljuju sa većim količinama robe u Rusiji - kazao je on.
Knežević je rekao da su osnovane i radne grupe u oblasti poljoprivrede koje će u narednom peridu raditi na tome da saradnja Rusije i Srbije u obalsti poljoprivrede bude što intenzivnija.
- Radne grupe će da razmotre sva pitanja i da krajem marta sa određenim zaključima izađu pred ministarstva poljoprivrede Srbije i Rusije - dodao je on.