Vesti
Politika
"Kako da objasnimo ako nema datuma"
18.02.2013. 12:00
Izvor: b92
"Kako da objasnimo ako nema datuma"
Abu Dabi -- Aleksandar Vučić izjavio novinarima u Abu Dabiju da bi bilo loše da Srbija ne dobije datum za početak pregovora sa EU jer bi to bilo teško objasniti građanima.
Prema rečima prvog potpredsednika Vlade, Srbija je uradila mnogo toga zbog čega on veruje da će naša zemlja, kada je reč o datumu pregovora sa EU, čuti dobru vest.
Kako kaže Vučić, srpsku delegaciju koja putuje u sredu u Berlin očekuju teški razgovori, u kojima će im posao biti da nemačkim sagovornicima objasne šta su Vlada, a šta građani Srbije, uradili u prethodnih 200 dana.
Vučić je novinarima u Abu Dabiju rekao da smatra da je u dve oblasti urađeno mnogo više nego što se očekivalo - u oblasti reforme društvenog života i u reformi pravnog sistema. Takođe, on je istakao da je donet novi Zakon o javnim nabavkama koji treba da stupi na snagu 1. aprila, a koji je u skladu sa onim na čemu je insistirala EU i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.
Izlazimo sa nacrtom Strategije za borbu protiv korupcije, zatim Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, i mnogim drugim pravnim normama koje su usklađene i sa Venecijanskom komisijom i sa EU, kazao je Vučić na radnom doručku sa novinarima u Abu Dabiju.
"S druge strane, pokrenuli smo i poveli ozbiljan dijalog sa Prištinom, sproveli ono što je prethodna Vlada dogovorila, učestvujemo u razgovorima o budućnosti odnosa Srbije i Albanaca i to radimo na civilizovan, pristojan i razuman način. Ako neko smatra da je Srbija dosta doga uradila, mi mislimo da jeste i u tom smislu očekujem datum za početak pregovora", kazao je on.
"Uveren sam da nećemo slušati loše reči o našoj zemlji u Nemačkoj, naprotiv toga više nema ni u Nemačkoj ni u nemačkim medijima, ali mislim da bi bilo teška i loša vest za nas da od datuma nema ništa, zato što se plašim da ni građanima Srbije, a ni političkom establišmentu u Srbiji bi bilo ko to teško mogao da objasni", rekao je Vučić.
"Sve je samo ne lako razgovarati sa Andreasom Šokenhofom, parlamentarcem i sa Demizijerom, ministrom odbrane Nemačke, ali mi tamo idemo da gospođa Delević, gospođa Grubješić i ja pokušamo iz razlitičitih uglova, iz različitih političkih stranaka da ih ubedimo da cela Srbija to želi da bi to za celu našu zemlju bilo važno, pre svega zbog budućih investicija, pre svega zbog kreiranja jednog potpuno drugačijeg elementa, to bi značilo mnogo više posla za naše ljude, i koji bi ima pokazivao da se rad, trud, pa čak i preuzimanje teških koraka u politici isplati i da se to vraća. I mom prijatelju Kristoferu Hojzgenu, savetniku Angele Merkel takođe reći uz svo poštovanje i veliki respekt koji gajim prema njemu da Srbija prosto ne može da podnese i da bi to bio ozbiljan problem za našu zemlju", zaključio je prvi potpredsednik Vlade.
Na kraju posete Abu Dabiju Vučić je najavio i mogućnost da Ujedinjeni Arapski Emirati u Srbiji izgrade fabriku čipova što bi bila najveća investicija u Srbiji u poslednje tri decenije. "Ukoliko uspemo do leta da završimo pregovore i da udjemo u neku vrstu predugovaranja, zatim ugovaranja, čini mi se da bi spas Srbije bio vidljiv", rekao je Vučić.