Vesti
Politika
Petković: Ne može se trgovati Kosovom zarad datuma
18.02.2013. 20:00
Izvor: Blic
Petković: Ne može se trgovati Kosovom zarad datuma
Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković istakao je danas da aktuelna vlast ne može "da trguje" sa teritorijom Kosova i Metohije zarad dobijanja datuma za otpočinjanje pregovora sa EU, kao i da bi bila sramna odluka da se zarad datuma ukinu srpske institucije u Pokrajini.
"Upozoravano vlast da ne može da trguje sa teritorijom Srbije i uništava srpsku državnost na Kosovu i Metohiji i srpske institucije zarad dobijanja datuma, za koji može da se ispostavi da za Srbiju ništa ne znači", rekao je Petković na konferenciji za novinare u sedištu stranke.
DSS, dodao je Petković, "upozorava" aktuelnu vlast da bi bila "sramna odluka da Srbija ukine svoje državne institucije na Kosovu i Metohiji zarad dobijanja datuma", a to bi "predstavljalo pravi slom države, nacionalnu katastrofu i sunovrat državnih i nacionalnih interesa"
Prema njegovim rečima, od Srbije se traži da uništi svaki trag svoje državnosti na Kosovu i Metohiji, a da za uzvrt dobije datum, što je "jedinstven primer da se od jedne države traži da ukine samu sebe i to na delu svoje teritorije da bi dobila datum".
Nijedna politička partija koja je učestvovala na prethodnim izborima, prema Petkovićevim rečima, nije govorila o ukidanju srpske države na Kosovu i Metohiji i srpskih državnih institucija.
"Niko od tih partija nije govorio da će trgovati teritorijom Srbije zarad dobijanja datuma, kao što se ni u Rezoluciji, za koju DS S nije glasala, ne pominje da ćemo uništiti srpske institucije na Kosovu zarad datuma", naglasio je Petković.
Petković je istakao i da su institucije koje se danas nazivaju paralelnim zapravo institucije države Srbije na Kosovu i Metohiji i da bi njihovo ukidanje značilo ukidanje institucija Srbije u južnoj srpskoj pokrajini.
Petković je ocenio i da Srbija u narednih 15 godina sigurno neće postati članica EU, a kako smatra, najrerelnije je da Srbija uopšte ni ne postane članica EU.
"U tom smislu je apsolutno neprihvatljivo u političkom, ekonomskom i moralnom smislu da žrtvujemo svoju teritoriju, državne, ekonomske i nacionalne interese zarad dobijanja datuma", naglasio je Petković.
Petković je naveo i da se najavljuju investicije iz svih delova sveta, ali da se Srbija "okovala" za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji "očigledno srpskoj privredi nanosi samo štetu".
"Niko više i ne govori kako EU pomaže Srbiju, kako Srbija ima ekonomsku korist od saradnje sa EU, a opet vidimo da se zarad datuma najavljuje protivustavno odustajanje od srpske državnosti na Kosovu i Metohiji", naveo je Petković.