Vesti
Politika
Stranke vlasti hoće Jeremića
19.02.2013. 12:00
Izvor: b92
Stranke vlasti hoće Jeremića
Beograd -- Najmanje tri stranke vladajuće koalicije rado bi u svojim redovima videle tek isključenog člana DS Vuka Jeremića, ali, kako tvrde, za sada nije bilo pregovora.
Izvori Danasa navode da ni Jeremić za sada ne namerava da se učlanjuje u neku političku partiju, pri čemu se uveliko spekuliše da bi u narednim mesecima mogao da pristupi osnivanju nove stranke.
Vuk Jeremić bi mogao da privuče mnogo mlađih birača i građane okrenute desnom centru, tako bi njegova stranka mogla da zauzme prostor između DS i DSS. Iako uloga lidera ne bi bila nimalo laka, ona bi, smatraju sagovornici Danasa iz političkih partija, mogla da zadovolji Jeremićeve političke apetite koje, zbog nedostatka partijskog staža, ne bi mogao da ostvari prelaskom u neku od postojećih partija.
I u DS veruju da će bivši šef diplomatije krenuti u osnivanje nove stranke, ukoliko u međuvremenu za sebe ne pronađe neki međunarodni angažman. "Neće on preći u bilo koju postojeću stranku, jer ko želi čoveka sa ambicijama dostojnim Kipa slobode", objašnjava jedan od potpredsednika DS.
Nova Srbija bi, kako za Danas kaže njen potpredsednik Miroslav Markićević, u svojim redovima rado videla Vuka Jeremića.
"Kada smo bili opozicija, podržavali smo njegove aktivnosti na mestu šefa diplomatije. I danas podržavamo sve ono što Jeremić radi kao predsedavajući GS UN. Za srpsku Novu godinu učinio nas je najponosnijom nacijom na svetu. Takav čovek bio bi veliko pojačanje za NS", objašnjava Markićević.
U Srpskoj naprednoj stranci kažu da ne znaju da li su njihov lider Aleksandar Vučić i Jeremić u kontaktu. "Svako ko se zalaže za borbu protiv kriminala i korupcije i za evropski put Srbije, a pritom nije osuđivan, dobrodošao je u SNS. To važi i za Vuka Jeremića, iako konkretno o njemu u SNS nije bilo reči", kaže za Danas funkcioner naprednjaka Zoran Babić.
U SNS podsećaju i na reči aktuelnog šefa diplomatije Ivana Mrkića, koji je za svog prethodnika Jeremića rekao da je "visoko nosio barjak Srbije, koja je zbog toga postala lako uočljiva na političkoj karti sveta".
Iako se krajem prošle godine u javnosti spekulisalo da Vuk Jeremić prelazi u SPS, takav transfer nije dogovoren. Na pitanje Danasa da li su obnovljeni pregovori Ivice Dačića i bivšeg ministra spoljnih poslova, potpredsednica SPS Dijana Vukomanović kaže da nema takve informacije.
"Iako ne mogu da odgovorim da li se razgovara o transferu, sigurna sam da SPS u 21. veku ne bi koristio zastarele komunističke metode disciplinovanja poslanika, a pogotovo ne prema članu partije koji je uspeo da bude izabran na jednu od najprestižnijih pozicija u međunarodnim organizacijama", navodi Dijana Vukomanović.