Vesti
Politika
Berlin drži ključ za datum, Srbija se nada
20.02.2013. 12:00
Izvor: Blic
Berlin drži ključ za datum, Srbija se nada
BEOGRAD - Delegacija Srbije s vicepremijerom Aleksandrom Vučićem na čelu boraviće sutra i prekosutra u Berlinu, u nastojanju da obezbedi ključni glas podrške za odluku da se Srbiji 28. juna na samitu EU dodeli datum za početak pregovora sa Briselom.
Delegacija, u kojoj su i potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić, savetnik predsednika Srbije za spoljne poslove Marko Đurić i predsednica Odbora Narodne skupštine za evropske integracije Milica Delević, odlazi u Nemačku svesna da će razgovori biti sve samo ne jednostavni, kao i da je tas koji će na berlinsko-briselskoj vagi odlučiti o daljem pridruživanju Srbije - napredak u političkom dijalogu Beograda i Prištine, čija je peta runda u toku u Briselu.
Odmah po dolasku u Berlin Vučić će se sastati s ministrom odbrane i demohrišćaninom Tomasom de Mezijerom, a zatim sa šefom nemačke diplomatije Gidom Vesterveleom.
Kako je danas saopštilo nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, Vučić i Vestervele razgovaraće o evropskoj perspektivi Srbije, napretku u političkom dijalogu Beograda i Prištine, kao i o produbljivanju odnosa Srbije i Nemačke.
Vučhić bi, kako se očekuje, trebalo da se susretne i sa kancelarkinim savetnikom za spoljnu politiku Krištofom Hojzgenom, a srpski mediji prenose da nije isključeno da će ga primiti i sama kancelarka Angela Merkel.
Verovatno najvažniji Vučićev zadatak biće u Odboru nemačkog Bundestaga za EU prinadležnosti, čije članove bi morao da ubedi da je vreme da Srbija dobije datum.
Taj je Odbor u suštini centralno mesto evropskog delovanja nemačkog parlamenta, na njegovom čelu je demohrišćanin Gunter Krihbaum, dobar poznavalac i Srbije i srpskih prilika i srpskih političara, koji je više puta posećivao Srbiju.
Prvi potpredsednik srpske vlade takođe će u fondaciji Robert Boš otvoriti konferenciju “Balkan i evropska budućnost - uloga Srbije”.
Na toj konferenciji govoriće i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić na temu “Balkan kroz viziju mladih lidera”. Grubješić će imati odvojen susret sa savetnikom za evropske poslove u kabinetu Angele Markel, Nikolasom Majerom Landrutom.
Vučić je uoči posete izjavio da je svestan da ga očekuju teški razgovori i da će građanima Srbije teško objasniti ako Srbija ne dobije zeleno svetlo za pocetak pregovora.
“Naš je posao ( u Berlinu) da objasnimo šta su Vlada, šta su gradani Srbije uradili u prethodnih 200 dana”, rekao je Vučić.
“Ako neko smatra da je Srbija dosta toga uradila, mi mislimo da jeste i u tom smislu očekujem datum za početak pregovora. Uveren sam da nećemo slušati loše reči o našoj zemlji u Nemačkoj. Naprotiv, toga više nema ni u Nemačkoj, ni u nemačkim medijima, ali mislim da bi bila teška i loša vest za nas da od datuma nema ništa, zato što se plašim da bi građanima Srbije a i političkom establišmentu teško ko to mogao da objasni”, kazao je on.
Sličnog mišljenja je i Suzana Grubješić koja je nedavno takođe ukazala da razgovori neće biti laki, ali i da će posle njih neke stvari ipak biti jasnije.
Za nju, najvažnija poruka koju će delegacija Srbije preneti zvaničnicima Nemačke jeste da je Beograd postao pouzdan partner, kome se može verovati i s kojim se može sarađivati u obostranom interesu.
Prema mišljenju Milice Delević, Srbija do 16. aprila, kada će Evropska komisija predstaviti izveštaj o našoj zemlji, ima mogućnost da utiče da on bude pozitivan, a najvažnije je šta će se desiti u dijalogu Beograda i Prištine.
Ona je takođe istakla da srpsku delegaciju u Berlinu očekuju izuzetno važni sastanci i naglasila da je izuzetno važno šta će se u dijalogu Beograda i Prištine dešavati do aprila, ali i u oblastima koje je Evropski savet izdvojio.