Vesti
Politika
Dačić i Tači o sudovima na Severu i oficirima
20.02.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Dačić i Tači o sudovima na Severu i oficirima
Sastanak premijera Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton ušao je danas u drugi dan, a tema su sudovi na severu Kosova i oficiri za vezu.
"Sve što sada mogu da kažem je da su razgovori u toku", rekla je novinarima portparolka Visoke predstavnice Maja Kocijančič nakon što je dijalog, koji je počeo juče, nastavljen danas oko podneva.
Ona je istakla da će biti novih rundi, ukoliko danas ne bude značajnog napretka.
"Dijalog će se voditi sve dok bude otvorenih pitanja", izjavila je ona. Kocijančič je istakla da je još uvek rano govoriti o temama o dosadašnjem toku razgovora, ali Tanjug iz briselskih diplomatskih krugova saznaje da je juče dominirala tema Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici, koji je pod patronatom Euleksa, a u okviru kosovskog pravosuđa. Taj sud ne funkcioniše već pet godina jer lokalno stanovništvo ne dozvoljava da sudije i tužioci uđu u zgradu Suda.
"Postignut je izvestan napredak, ali još ništa nije dogovoreno", rekao je za Tanjug briselski diplomata upućen u tok dijaloga.
On je dodao da je za popodnevni deo predviđeno da se razgovara o razmeni oficira za vezu između Beograda i Prištine. Ovo pitanje je u načelu dogovoreno tokom prethodne runde dijaloga, ali detalji vezani za status oficira su ostali neusaglašeni, pa se očekuje da se premijeri o tome dogovore danas.
Paralelno sa premijerima, o ovom problemu će u istoj zgradi, ali odvojeno, razgovarati članovi radnih grupa, saznaje Tanjug. Očekuje se da današnja runda bude završena uveče.Razgovori su počeli juče popodne, a posle sastanka nije bilo izjava za medije.
Razlog za to što se razgovori nastavljaju i danas su važne teme, ali i namera da napredak u dijalogu bude zabeležen u aprilskom izveštaju Evropske komisije.
Beogradski mediji pišu da je sinoćnja, peta runda pregovora između dvojice premijera zapel na institucijama na severu Kosova i Metohije.
"Večernje novosti" navode da je prvo poluvreme pete runde briselskog dijaloga uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton juče završeno posle tri časa teških pregovora.
Dnevnik "Blic" piše da bi Skupština zajednice srpskih opština, koju je Beograd predložio za pitanje srpskih institucija na severu Kosmeta, trebalo da ima ovlašćenja da autonomno odlučuje o vitalnim pitanjima za građane severa Kosmeta, ali da Priština zasad ne pristaje da joj se daju zakonodavna i izvršna ovlašćenja.
Kako saznaje list, Skupština zajednice srpskih opština trebalo bi, prema zahtevu Beograda, da bude formirana posle izbora održanih na celoj teritoriji Kosmeta koje praktično raspisuje Priština.
Međutim, sagovornici nemaju čak ni sličan stav o nadležnostima Skupštine.
Tači prihvata zahtev Dačića da se ovo telo na severu formira, ali se, kako saznaje list, protivi da Skupština zajednica srpskih opština ima ikakva izvršna ovlašćenja i traži da joj se poveri samo koordinaciona uloga i predstavljanje srpske zajednice.
Tači je i protiv biranja Skupštine zajednice na izborima, već predlaže da opštine izabrane na izborima delegiraju svoje predstavnike u Skupštinu zajednice.
U Briselu smatraju da će, za razliku od funkcionisanja opština, pitanje bezbednosti na severu biti lakše rešeno. Određen broj pripadnika MUP-a Srbije bio bi premešten na posao u Rašku ili Vranje, a dio bi bio integrisan u kosovsku policiju na severu, piše "Blic".