Vesti
Politika
Nemačka podržava evrointegracije Srbije
21.02.2013. 20:00
Izvor: RTS
Nemačka podržava evrointegracije Srbije
Rešavanje odnosa između Beograda i Prištine, Nemačka vidi kao ključno u vezi sa evrointegracijama Srbije, kaže savetnik predsednika Srbije Marko Đurić. Berlin principijelno podržava evropske integracije Srbije, ističe Đurić.
Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je da Nemačka principijelno podržava evropske integracije Srbije, a kao ključno pitanje u vezi evrointegracije Srbije vidi rešavanje odnosa Beograda i Prištine.
Đurić je Tanjugu u Berlinu rekao da je srpska delegacija, čiji je član, poručila nemačkim sagovornicima da su Srbija i njeni građani "pouzdan partner".
"Ono što je delegacija mogla čuti od nemačkih sagovornika jeste da oni principijelno podržavaju evropske integracije Srbije i da veoma pažljivo analiziraju način na koji naše institucije nastupaju", naveo je Đurić koji je član srpske delegacije u Berlinu.
Tokom razgovora u najvažnijim institucijama u Nemačkoj, delegacija Srbije se trudila da sagovornicima predoči argumente zbog kojih bi Srbija trebalo da dobije podršku Nemačke, ne samo u evrointegracijama - već i za ukupno jačanje naših institucija, društvene kohezije, ekonomske saradnje.
Po Đurićevim rečima, sagovornicima u Berlinu su predstavljeni "veoma temeljni rezultati koji su za proteklih osam do devet meseci postignuti na ovim poljima i ne postoji nijedna ključna stvar koja je bila najavljivana javnosti u Srbiji i međunarodnoj zajednici, a da u prethodnom periodu u roku koji je bio pominjan nije postignuta".
Đurić je istakao da je Srbija partner koji gleda na izgradnju svojih institucija kao na sopstveni prioritet, zbog sebe i bez obzira na dalji tok političkog procesa.
"Mi ćemo nastaviti sa reformama u svim oblastima društvenog života", podvukao je savetnik predsednika Srbije.
Đurić je naglasio da su "uloženi veliki napori da se predstvanicima političkog života u Nemačkoj izlože argumenti zbog čega Srbija treba da bude podržana u reformskim nastojanjima i da postane ravnopravan partner sa ostalim članicama EU, da jednog dana postane članica Unije".
"Od sagovornika smo čuli veliko ohrabrenje kada je u pitanju poslovna saradnja. Za Nemačku je jačanje poslovnih veza ključno političko pitanje i učinićemo sve da narednom periodu naša poslovna zajednica, privredne komore, ministarstva daju svoj doprinos tome da ovi ekonomski odnosi, koji su suština jačanja odnosa između Nemačke i Srbije, budu dodatno produbljeni", zaključio je Đurić.
Raspoloženje javnog mnjenja, zaključio je, ne ide preterano u korist daljeg proširenja i u takvim okolnostima naša delegacija je učinila sve da se pošalje pozitivna poruka i kada je reč o bilateralnoj saradnji i evropskim integracijama.