Vesti
Društvo i ekonomija
JAT nema čime da leti u SAD
26.02.2013. 20:00
Izvor: Blic
JAT nema čime da leti u SAD
Ukoliko Srbija za dva meseca, kako se to očekuje, od američkih vazduhoplovnih vlasti dobije dozvolu da leti u SAD, iz naše zemlje ne bi imao ko da poleti.
Direktor „Jat ervejza“ Vladimir Ognjenović za “Blic” kaže da bi to bilo izvodljivo jedino u partnerstvu sa nekim drugim avio-prevoznikom i da se o takvoj saradnji još ranije razgovaralo sa azerbejdžanskom avio-kompanijom.
Ognjenović objašnjava da Severna Amerika kao destinacija nije predviđena biznis planom „Jata“ za ovu godinu, ali da bi se dobijanjem dozvole od Federalne vazduhoplovne administracije (FAA) mogla razmotriti i ta mogućnost.
- Mi smo kompaniji „Azal“ ponudili saradnju i dali predlog da zajednička linija leti iz Bakua preko Beograda do Njujorka. Ta ponuda je i dalje na stolu i nakon dobijanja dozvole za avio-saobraćaj sa SAD, ti razgovori će biti aktuelizovani. Ono što je izvesno jeste da prvi avioni za Ameriku neće moći da polete pre 2014. godine. Naime da bismo se do tada uključili u njihov avio-saobraćaj, mi bismo morali da završimo sve pripreme do sredine 2013. jer prodaja i rezervacija karata za sledeću godinu na tom tržištu kreće odmah nakon Božića i praznika. To znači da „Jat“ sa svojom ponudom mora da bude u rezervacionom sistemu već krajem 2013. godine - kaže Ognjenović.
Pomoćnik ministra saobraćaja Milutin Popović za “Blic” kaže da se pozitivan odgovor od FAA očekuje za dva meseca, ali da je za aktiviranje linije ka SAD u ovoj godini kasno.