Vesti
Politika
Poslanici danas glasaju o notarima
27.02.2013. 12:00
Izvor: b92
Poslanici danas glasaju o notarima
Beograd -- Poslanici Skupštine Srbije izjasniće se danas o izmenama Zakona o javnom beležništvu, kojima se početak primene tog zakona odlaže za još godinu dana.
Poslanici će pre izjašnjavanja o tom zakonskom predlogu pretresti 18 amandmana koliko su uložii na izmene tog zakona, čiji je cilj povećanje nadležnosti budućih notara kako bi ta profesija bila održiva u praksi budući da se pokazalo da nije mnogo kandidata zainteresovano za bavljenje javnim beležnistvom.
Kako je Tanjugu juče rekao zamenik šefa poslaničke grupe SNS Zoran Babić, plan je da poslanici pošto pretresu amandmane i glasaju o tom zakonskom predlogu i kadrovskim odlukama vezanim za skupštinske odbore koje se takođe nalaze na dnevnom redu vanredne sednice.
Tokom načelne debate o izmenama Zakona o javnom beležništvu ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković objasnio je da je razlog za odlaganje početka primene tog zakona po drugi put nedovoljan broj pravnika koji su položili javnobeležnički ispit budući da je za formiranje javnobeležničke komore potrebno 100 notara, a da ih je trenutno 55.
"Notarijat je ekonomski neodrživ, nije se razmišljalo o motivaciji da se pravnici prijave za notarski posao zbog čega je cilj izmene i povećanje nadležnosti javnih beležnika kako bi ta profesija bila održiva", rekao je ministar Selaković, koji je ukazao da će tako isključiva nadležnost notara ubuduće biti overa ugovora u prometu nepokretnosti, jer u suprotnom notarske kancelarije neće moća da opstanu.
Pored vladajućih stranaka podršku izmenama zakonu najavila je i opoziciona SPO-DHSS, a DSS je rekla da podržava ideju donošenje dobrog, modernog, mnogo boljeg zakona o javnom beležnišvu, ali nije se izjasnila da li će podržati predložene izmene.
Načelnu raspravu obeležile su oštre kritike DS i LDP, koji su ocenili da za šest meseci ništa nije urađeno kako bi notari počeli sa radom i da je suština predloženih izmena upravo odlaganje primene zakona, dok su stranke vladajuće većine navele da one otvaraju mogućnost za rasterećenja sudova i veću pravnu sigurnost građana.
Novu sednicu parlamenta Babić očekuje 5. marta, kada će parlament ući u redovno prolećno zasedanje, a na njenom dnevnom redu će pored nekoliko ratifikacija naći i Predlog zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole.