Vesti
Politika
Na vidiku veliki problemi u dijalogu
27.02.2013. 20:00
Izvor: RTS
Na vidiku veliki problemi u dijalogu
Nema potrebe da informišem parlament o dijalogu sa Prištinom u Briselu, jer nije bilo nikakvih pomaka u razgovorima, naprotiv na vidiku su veliki problemi, rekao premijer Ivica Dačić. Premijer je precizirao da postoji dubok i težak problem jer prištinske vlasti apsolutno ne žele da prihvate ništa što ne moraju i na šta ih niko ne tera.
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da su u dijalogu sa Prištinom na vidiku veliki problemi, da se nikakav novi dogovor niti sporazum i da zato ne vidi o čemu bi u ovom trenutku trebalo da informiše parlament, javlja Tanjug.
Dačić je precizirao da postoji dubok i težak problem jer prištinske vlasti apsolutno ne žele da prihvate ništa što ne moraju i na šta ih niko ne tera.
"Nema dogovora jer prištinska strana ne prihvata i ne želi da razgovara da Zajednica ima bilo koji instrument vlasti, izbore, organe, izvršna ovlašćenja", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija gde je potpisao Memorandum o saradnji u oblasti unutrašnjih poslova sa Mađarskom i Austrijom.
Upitan da li će predstaviti izveštaj o dijalogu pred Odborom za Kosovo i Metohiju Dačić je rekao da je prema rezoluciji o Kosovu i Metohiji dužan da informiše parlament a ne odbor, ali da nije problem ni da govori pred odborom, kada bude imalo o cemu da se razgovara.
"Ništa novo se nije desilo, nikakav novi dogovor ili sporazum nisu na vidiku, naprotiv, na vidiku su veliki problemi. O čemu da se informiše parlament - da smo se saglasili da treba da se formira Zajednica srpskih opština, ali ni oko čega drugog", rekao je Dačić.
Za Srbiju je, istakao je on, neprihvatljivo da Zajednica nema nadležnosti i da sve što ona može da izvršava je objavljivanje časopisa i organizovanje okruglih stolova. Kako je dodao, prištinska strana misli da će vlada Srbije prihvatiti sve samo da dobije datum.
"Pa nećemo, jer mi ovo ne radimo zbog datuma već hoćemo da rešimo problem kompromisom", rekao je Dačić i dodao da je komprimis kada "svako dobije pomalo onoga što nije želeo".
Prema njegovim rečima, datum treba ostaviti po strani i mada bi bilo dobro da ga dobijemo, kako je poručio, i EU treba da bude svesna da je nedobijanje datuma "put za ubijanje dijaloga".
Dačić je ponovio da sve to ukazuje da nema ničega novog u dijalogu.
"O čemu da informišem ja parlament, da bi sada držali političke tirade? Nemam ništa protiv, učestvovaću svuda, ali vas ipak molim da znate da svaki organ ima svoje nadležnosti. Vlada će informisati parlament kada se zakaže sednica na tu temu a to će biti kada bude razloga za zakazivanje sednice, koji sada ne vidim da postoji, jer nismo nigde odmakli u pregovorima", poručio je Dačić.