Vesti
Društvo i ekonomija
Lider u prevozu završio na otpadu
27.02.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Lider u prevozu završio na otpadu
Nekadašnji gigant u međumesnom prevozu, Jugoprevoz iz Jagodine završio kao sirovina na otpadu.
Pokretna imovina ovog Autosaobraćajnog preduzeća, u stečaju, među kojom su bila i 43 autobusa, prodata je na javnom nadmetanju firmi Otpad promet iz Šapca za 12.miliona dinara, izjavila je danas Tanjugu poverenik stečajnog upravnika, Snežana Dimitrijević.
Uz autobuse, "koji su bili neregistrovani i uglavnom nekompletni", prodata je i oprema, iventar, alati i zalihe rezervnih delova. Početna cena bila je 5.016.900 dinara. Nadmetanje je održano juče po oglasu Agencija za privatizaciju od 26. januara.
Jugoprevoz je bio jedno od najvećih preduzeća u svoj branši u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Žiro-račun preduzeća je blokiran 2004. godine, a 2009. je proglašen stečaj.
Preduzeće je bilo šest puta na prodaji, sedmi put oglas je povučen po Zakonu o restituciji, a eventualni budući naslednici imaju pravo da se jave do 6.oktobra ove godine.
Na proteklim aukcijama prodati su Autobuska stanica i objekat Turističke agencije Karavan, a nadmetanje je obustavljeno kada je bila oglašena prodaja direkcije, auto baze i remontnog centra, objekti upravne zgrade I, II i III, ukupne površine 1.500 kvadratnih metara...
Mali akcionari, njih 419, od Jugoprevoza potražuju 360.000.000 dinara za nesiplaćene lične dohotke, uplatu penzionog doprinosa, regres, otpremnine, izjavio je Tanjugu predsednik malih akcionara, Milovan Simić.
Simić je dodao da su mali akcionari u septembru prošle godine, preko pravnog zastupnika, podneli tužbu Evropskom sudu u Strazburu za naplatu duga.