Vesti
Politika
Sretenović: Niko se nije javio DRI
28.02.2013. 12:00
Izvor: b92
Sretenović: Niko se nije javio DRI
Beograd -- Predsednik DRI Radoslav Sretenović kaže da nije bilo nenamenskog trošenja na "Mokroj gori", ali da su kršeni Zakon o javnim nabavkama i Zakon o računovodstvu.
Sretenović je za RTS kazao da se niko od bivših ili aktuelnih ministara, protiv kojih su podnete prijave zbog nepoštovanja Zakona o javnim nabavkama i drugih zakonskih propisa, nije javio Državnoj revizorskoj instituciji.
On nije želeo da komentariše jučerašnju ostavku Emira Kusturice na mesto direktora "Mokre gore" zbog prekršajane prijeve koju je protiv njega podnela DRI. Prijava je podneta zbog sprovođenja javnih nabavki bez tendera.
DRI je u 2012. godini, kako je podsetio Sretenović, uradila reviziju velikog broja finansijskih izveštaja za 2011. godinu, prvenstveno budžeta Srbije, Narodne banke, javnih preduzeća i budžeta lokalnih samouprava.
Prema njegovim rečima, u najvećem broju slučajeva državni revizori su utvrdili da su subjekti revizije kršili Zakon o budžetskom sistemu, Zakon o javnim nabavkama kao i Zakon o računovodstvu.
Sretenović je naglasio da je DRi do sada podnela 457 prijava za nepoštovanje zakona, od toga 378 prijava zbog kršenja Zakona o javnim nabavkama i Zakona o budžetskom sistemu. Na osnovu 228 prijava podnetih do kraja 2011. godine doneto je 25 pravosnažnih presuda, od kojih su dve bile oslobađajuće.
"Naravno da je taj broj presuda mali i da je sudska procedura spora, ali nije u mojoj nadležnosti da utičem na rad nezavisnih sudova", kazao je Sretenović.