Vesti
Politika
Dačić o Perišiću: Konačno dobra vest iz Haga
28.02.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Dačić o Perišiću: Konačno dobra vest iz Haga
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je Tanjugu da je oslobađajuća presuda za general Momčila Perišića u Haškom tribunalu od velikog značaja za Srbiju. Kredibilna odluka, kaže predsednik Nacionalnog saveta za saradnju Rasim Ljajić, i očekivana zbog oslobađanja hrvatskih generala, kaže Nataša Kandić
Ta presuda je od velikog značaja i za srpski narod u celini zato jer negira optužbe o navodnoj agresiji Vojske Jugoslavije na BiH i Hrvatsku.
"To je konačno jedna dobra vest iz Haga", kazao je Dačić.
Dačić je dodao da će, ukoliko ne bude pravno-tehničkih problema, Perišić sutra u 11 sati avionom Vlade Srbije poleteti sa roterdamskog aerodroma za Beograd.
Da su ih Hagastigle dobre vesti smatra i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju Rasim Ljajić.
"Ovo je pre svega dobra odluka za Momčila Perišića i njegovu porodicu imajući u vidu težinu optužbi i prvostepenu presudu koja mu je bila izrečena", rekao je Ljajić agenciji Beta.
On je podsetio da je Perišić odbio ponuđenu nagodbu sa Tužilaštvom.
"Imajući u vidu sve te činjenice kao i činjenicu da ovde nije bilo disonantnih tonova među sudijama i članovima žalbenog veća, sve to govori o kredibilnosti ove odluke", istakao je Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije.
Ljajić je naveo da je oslobađajuća presuda za Perišića doneta velikom većinom glasova od četiri prema jedan, što, kako je dodao, nije bio slučaj sa nekim ranijim presudama posebno koje su donesene u žalbenom postupku.
"On se vrlo hrabro i korektno držao tokom celog postupka koji je vođen u Hagu", ocenio je Ljajić.
Haški tribunal danas je pravosnažno oslobodio Momčila Perišića krivice za zločine srpskih snaga u BiH i Hrvatskoj, 1993-95.
Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je FoNetu da je drugostepeno veće Haškog tribunala pravilno procenilo činjenice i donelo "adekvatnu odluku" da oslobodi bivšeg načelnika Generalštaba VJ.
"Sudsko veće je utvrdilo da je Perišić poštovao običaje rata i međunarodne koncvencije, te zato nije odgovoran za zločine koji su mu se stavljali na teret", rekao je Vekarić.
Veoma je važno, naglasio je Vekarić, da je postavljena jasna distanca između Vojske Jugoslavije i zločina koji su se dešavali, i da tu ne postoji uzročno-posledična veza.
"Ova presuda je važna i zbog procesa koji se trenutno vode pred Međunsrodnim sudom pravde", napomenuo je Vekarić.
Bivša direktorka Fonda za Humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da je nakon oslobađanja hrvatskih generala bilo za očekivati da Haški tribunal u istom tonu donese presudu i generalu Momčilu Perišiću.
"Posle presude hrvatskim generalima bio je očekivano i da presuda generalu Perišiću bude u istom tonu", kazala je Kandić agenciji Beta.
"Za mene i mnoge iz struke ovo nije iznenađenje, već ono što se očekivalo", dodala je ona.
Tribunal je u novembru oslobodio generale Antu Gotovinu i Mladena Markača i poništio prvostepenu presudu za zlocicne u Oluji kojom su oni bili osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora.