Vesti
Politika
Maksimalni napori u dijalogu sa Prištinom
01.03.2013. 20:00
Izvor: RTS
Maksimalni napori u dijalogu sa Prištinom
Vlada Srbije ulaže maksimalne napore da u dijalogu sa Prištinom postigne održivo rešenje, ali za sada druga strana ne pokazuje spremnodt za kompromis, izjavio premijer Ivica Dačić na sastanku sa ambasadorima Španije, Grčke, Kipra, Rumunije i Slovačke. Podrška koju Srbiji pružaju ove zemlje je od izuzetnog značaja, ocenio Dačić.
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić istakao je na današnjem sastanku sa ambasadorima Španije, Grčke, Kipra, Rumunije i Slovačke da Vlada Srbije ulaže maksimalne napore da u dijalogu sa Prištinom postigne održivo rešenje, ali da za sada druga strana ne pokazuje spremnost da se postigne kompromis.
"Srbija ima jasnu strategiju, formulisanu u Platformi i odlukama parlamenta, i iskreno želimo pravedno i održivo rešenje koje će omogućiti opstanak Srba na Kosovu i Metohiji i obezbediti trajan mir u regionu", naglasio je Dačić.
"Premijer je ocenio da je za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji od izuzetnog značaja podrška koju Srbiji pružaju Španija, Grčka, Kipar, Rumunija i Slovačka, koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine", saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.
Premijer se 25. februara sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte, kojima je preneo da je Vlada Srbije jedinstvena i smatra da se do pravednog rešavanja problema na Kosovu i Metohiji može doći samo uz neophodan kompromis obe strane.
Dačić je ambasadorima SAD, Nemačke, Britanije, Francuske i Italije i šefu Misije EU u Beogradu rekao da je cilj dijaloga da se obezbede sigurnost i opstanak Srba u južnoj pokrajini i pravednim i održivim rešenjima dostigne trajna stabilnost regiona.