Vesti
Društvo i ekonomija
Kontrola letenja širi biznis na istok
01.03.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Kontrola letenja širi biznis na istok
Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) je nabavila još jedan avion za pružanje usluge kalibraže aerodromima Evrope, Bliskog i Srednjeg Istoka.
U vlasništvu SMATSE od ranije je jedan avion za kalibražu, proceduru kojom se proverava ispravnost aerodromskih uređaja na zemlji koji služe za vođenje aviona u uslovima bez spoljne vidljivosti, a posebno pri sletanju i poletanju.
Kako je objašnjeno, tom letelicom se iz vazduha proverava čitav spektar zemaljskih sistema, kao što su zemaljski navigacioni uređaji, radari, sistemi svetlosne signalizacije na aerodromima, sistemi veza i provera standardnih instrumentalnih postupaka dolaska i odlaska aviona na aerodrom.
Prvi avion je nabavljen 2009. godine i njime se usluge kalibraže pružaju u osam zemalja: Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Mađarskoj, Albaniji i Sloveniji, na 25 međunarodih aerodroma na kojima se proverava više od 100 uređaja.
Po rejtingu Evropske organizacije za bezbednost vazdušne plovidbe (EUROCONTROL) Kontrola letenja Srbije i Crne Gore je po pitanju bezbednosti na drugom mestu u Evropi, tri godine za redom.
"Na taj rezultat svakako utiče i činjenica da Kontrola letenja ima najmoderniju opremu za pružanje usluge kalibraže", navela je SMATSA.
Pored sistema za pružanje usluge kalibraže novi avion će imati i ugrađene sisteme i opremu za medicinski prevoz.
"Avion sa takvom medicinskom opremom i mogućnošću prevoza dva ležeća i tri pokretna bolesnika istovremeno ne postoji u našem regionu i on će u urgentnim i vanrednim situacijama biti na raspolaganju državnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji i Crnoj Gori", saopštila je SMATSA.
Novi avion će u Srbiju, kako je najavljeno, biti isporučen u nekoliko narednih meseci.