Vesti
Društvo i ekonomija
Najveća svetska investiciona banka hvali Jorgovanku Tabaković
02.03.2013. 14:00
Izvor: Blic
Najveća svetska investiciona banka hvali Jorgovanku Tabaković
Stručnjaci najveće svetske investicione banke J.P. Morgan ocenili su danas da postoji više pozitivnih nego negativnih trendova u Srbiji, da će Beograd u junu dobiti datum za početak pregovora sa EU, a posebno su ukazali da je tržište pozitivno reagovalo na rad guvernera NBS Jorgovanke Tabaković.
Strani eksperti ocenjuju da je veoma retko da ovako pozitivne ocene stižu iz tako uglednih medjunarodnih institucija, i ističu da je stabilna monetarna politika, uz privlačenje novih inevstitora znak da je Srbija na sigurnom putu ka oporavku.
U opširnom izveštaju stručnjaka J.P. Morgana, koji je urađen krajem februara posle specijalne posete investicionih eksperata te banke Beogradu, ukazano je da će fiskalni deficit u 2013. biti neznatno veći od predviđenog, jer prema prognozi NBS biće 3,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prema proceni J.P. Morgana 4,5 odsto, a prema nalazima Fiskalnog saveta 4,3 odsto BDP-a.
"Nadležni su sigurni da će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora sa EU. Sa ovim stavom se slažu i eksperti iz J.P. Morgana", stoji u izveštaju dostavljenom i Tanjugu, uz konstatacju da "postoji mogućnost za prevremene izbore u 2013. godini, ali to neće bitno uticati na osnovne finansijske tokove" .
U detaljnoj analizi na više od osam stranica, eksperti J. P. Morgana smatraju da je otvorenost tržišta smanjila potrebu za novim kreditima Medjunardnog monetarnog fonda, pa su pregovori sa Srbijom odloženi za maj 2013. godine.
"Tržište je pozitivno reagovalo na rad guvernera NBS Jorgovanke Tabaković", navedeno je u izveštaju, u kome su eksperti te banke procenili da će inflacija u Srbiji, najverovatnije, dostići sedam do osam odsto u tekućoj godini (procena NBS je oko pet odsto).
Prema procenama kreatora ekonomske politike u Srbiji, BDP bi trebalo da poraste za dva odsto u tekućoj godini i tako neutrališe prošlogodišnji pad od dva odsto, dok eksperti J.P. Morgana procenjuju da će rast privrede biti oko 1,5 odsto i to predvidjanje se bazira na povećanju izvoza i normalizaciji poljoprivredne proizvodnje u Srbiji.
Predviđa se i dodatno povećanje BDP od jedan do dva odsto zahvaljujući proizvodnji Fiata, i to je najveći rizik u proceni J.P. Morgan timova. Eksperti te banke očekuju da će se u 2013. smanjiti i tekući budžetski deficit na 8,6 odsto BDP-a (procena NBS je 8,1 odsto).
Eksperti J.P. Morgana su krajem februara u Beogradu mali odvojene radne sastanke sa fukcionerima NBS, Fiskalnim savetom, stalnim predstavnikom Medjunarodnog monetarnog fonda, Ministarstvom finansija i privrede, kao i sa predstavnicima lokalnih banaka, analitičarima i brokerima.