Vesti
Politika
Dijalog sa Prištinom, runda šesta
04.03.2013. 12:00
Izvor: B92
Dijalog sa Prištinom, runda šesta
Brisel -- Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se u podne u kabinetu visoke predstavnice spoljne politike Evropske unije Ketrin Ešton u Briselu.
Glavna tema šeste runde razgovora je zajednica srpskih opština na Kosovu.
Za zajednicu srpskih opština na Kosovu, Beograd traži da ima izvršna ovlašćenja, što Priština odlučno odbija.
Pred današnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu vlada loše raspoloženje, ocenjuje bečki dnevnik „Standard“.
List prenosi izjavu srpskom premijera Ivice Dačića da je Srbija učinila što je mogla, a da druga strana odbija sve njene predloge, te da su stavovi udaljeni kao nikada do sada.
U središtu šest runde dijaloga je ukidanje srpskih paralelnih institucija na severu Kosova, koje ne priznaju vlast u Prištini i koje su finansirane od strane Srbije, naglašava dnevnik, dodajući da je to do sada najveći „zalogaj“ za Beograd.
Na jednoj strani je rasformiranje paralelnih institucija preduslov Srbiji za početak pregovora sa EU, a na drugoj je vlada izložena domaćem pritisku da ne čini izdaju i ostavi Srbe na Kosovu na cedilu, ocenjuje „Standard“.
List ukazuje da je Dačić predložio kompromisno rešenje koje predviđa rasfomiranje starih srpskih struktura na severu Kosova i osnivanje saveza devet srpskih opština.
Kosovski premijer Hašim Tači se nije suprostavio osnivanju tog saveza, ali isključuje izvršnu i zakonodavnu vlast te asocijacije, podvlači dnevnik.
Srpski političari su izrazili nadu da će zapad izvršiti pritisak na Prištinu i ujedno i zabrinutost da bi se Srbija mogla udaljiti od EU ukoliko ove godine ništa ne bude od početka pregovora.
„Standard“ ukazuje da zapadne diplomate u predlogu Beograda vide opasnost stvaranja zasebnog entiteta po uzoru na RS u Bosni.
Državni vrh Srbije poručio je, uoči današnjih razgovora, da Srbija ostaje posvećena postizanju kompromisa, i da od EU očekuje da ostane nepristrasna i utiče na Prištinu da i ona učini ustupke.
Premijer Ivica Dačić sinoć se, po dolasku u Brisel, sastao sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom, koji je dao punu podršku evropskim integracijama Srbije i podršku dijalogu između Beograda i Prištine, rečeno je Tanjugu u srpskoj delegaciji.
Dačić je u razgovoru sa Rikerom istakao da je u interesu Srbije da sva otvorena pitanja budu rešena, ali da je za kompromis nephodno da postoji volja i želja i jedne i druge strane.
Premijer je kazao da je Srbija pokazala opredeljenost i privrženost dijalogu, koji treba da dovede do rešenja svih otvorenih pitanja.
Kako je ranije najavljeno iz Evropske komisije, Eštonova će se najpre odvojeno sastati sa Dačićem i Hašimom Tačijem, a zatim će se razgovori, za koje se očekuje da će trajati ceo dan, nastaviti u troje.
Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je posle jučerašnjeg sastanka državnog vrha da je ''konstatovano da se stav Prištine nije pomerio ni za milimetar od početka pregovora''.
On je izrazio uverenje da je u dijalogu Beograda i Prištine kroz posredovanje ključnih činilaca međunarodne zajednice moguće doći do približavanja stavova dve strane.
Đurić je rekao da očekuje da će već danas biti jasnije u kojoj meri je Priština spremnija nego ranije da ide u pravcu kompromisa.
On je kazao da Beograd ostaje pri konceptu zajednica srpskih opština i spreman je da razgovara o svim pitanjima.
Predstavnici državnog vrha okupili su se juče, drugi put za tri dana na sastanku održanom u rezidenciji predsednika Srbije u Užičkoj ulici. Prisustvovali su predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vucicć, potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.