Vesti
Društvo i ekonomija
Mihajlović: Cena struje mora da se menja
04.03.2013. 12:00
Izvor: Mondo
Mihajlović: Cena struje mora da se menja
Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je danas da cena električne energije mora da se menja i da su donete socijalne karte, ali da se mora promeniti način upravljanja EPS-om.
Mihajlović je u jutarnjem programu TV Pink rekla da EPS neće bankrotirati, ali da se unutar tog preduzeća moraju iskoristiti unutrašnje rezerve, da se pokuša reprogram dugova.
"Otpisaćemo kamate, ali dug mora da se plati u ratama, redovna obaveza mora da se plati", rekla je Mihajlović, ističući da dug građana i privrede prema EPS-u iznosi milijardu evra.
Ona je istakla da se "struja i krala" i da je neko godinama dozvoljavao da EPS ima i dugove i ponovila da se mora ići u restrukturiranje tog preduzeća, koje ne znači i prodaju EPS-a.
EPS se neće prodavati, ali će se formirati javno preduzeće unutar privrednog društva koje će se baviti javnim snabdevanjem prema zakonu o energetici, najavila je Mihajlović i dodala da će biti racionalizovani troškovi.
Ona je podsetila na nasleđene dugove u EPS i probleme, zbog čega je vlada usvojila polazne osnove šta je potrebno uraditi da bi građani i privreda imali dovoljne količine električne energije i da bi njena cena bila održiva.
Mihajlović je rekla da je vlada donela uredbu za minimalne i maksimalne cene toplotne energije za lokalne samouprave za toplane koju od 57 toplana, 18 toplana apsolutno ne poštuju.
Mihajlović je najavila da će preduzeća u restrukturiranju, koji su veliki dužnici i budžetski korisnici morati da plaćaju svoje obaveze, a "ako to ne budu radili, biće skinuti sa mreže".
Mihajlović je najavila da će isti sistem, kao i u EPS-u, biti primenjen i u "Srbijagasu" i da ministarstvo priprema plan restrukturiranja tog preduzeća koji će biti ponuđen Vladi Srbije na usvajanje.
Ona sporedna preduzeća, koja sada prave trošak "Srbijagasu" biće sklonjena iz "Srbijagasa", počev od "Agroživa", najavila je ona.
Mihajlović je rekla da je odavno trebalo proizvoditi toplotnu i električnu energiju iz obnovljivih izvora energije i da se u toj oblasti kasni dve-tri godine, ali da su sada "otvorena vrata investitorima".
Raspisan je javni poziv za dobijanje energetske dozvole za izgradnju 316 malih hidroelektrana koji važi do 4. aprila, istakla je Mihajlović i izrazila očekivanje "da ćemo do 2015. godine sasvim sigurno imati 100 megavata u tim malim hidroelektranama".
Upitana o istragama na u oblasti energetike, Mihajlović je odgovorila da ima savetnika za borbu protiv kriminala i korupcije koji ima svoj tim i da će do kraja marta biti održana konferencija za novinare i urađeni gotovi predmeti koji će biti predati tužilaštvu.
Ona je najavila da će biti prikazani svi predmeti, ne samo u oblasti energetike, nego i u oblasti životne sredine, a "tiču se i EPS-a i "Srbijagasa" i zavoda i agencije", a da će svako ko je prekršio zakon morati da bude sankcionisan.