Vesti
Politika
LSV: Produžiti Zakon o lustraciji za deset godina
04.03.2013. 20:00
Izvor: RTS
LSV: Produžiti Zakon o lustraciji za deset godina
Iniciraćemo u Skupštini Srbije produženje Zakona o lustraciji na još deset godina, kažu iz LSV-a, dodajući da će tražiti momentalnu primenu tog zakona.
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) iniciraće u Skupštini Srbije produženje Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatijem kao Zakon o lustraciji na još deset godina, i zatražiti njegovu momentalnu primenu.
Zakonu o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatijem kao Zakon o lustraciji, desetogodišnji rok važenja ističe 11. juna, rekao je Tanjugu zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš i dodao da će LSV pokušati da to spreči, u saradnji s drugim poslaničkim grupama u republičkom parlamentu.
Ističući da je za LSV lustracija jedna od najvažnijih aktivnosti u transformisanju i reformi našeg društva, Kostreš je rekao da očekuje podršku toj Liginoj zakonskoj inicijativi, ne samo tradicionalnih partnera LSV, nego i vladajuće koalicije u Srbiji.
"Vladajuća koalicija ne spori da Srbija treba da postane deo Evrope i da treba da se integriše u Evropsku uniju", rekao je Kostreš, koji je i šef poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije.
On je, u saopštenju naveo da se deset godina na različite načine izbegava primena tog zakona i da se Srbija suoči sa svojom prošlošću - ratovima, inflacijama, izolacijom, bedom, iseljavanjima i jezikom mržnje.
"Lustracija je važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo, borbi protiv svakog nasilja i uopšte, borbi za bolje društvo", rekao je Kostreš, dodajući da "lustracija odgovorne ne bi oterala u zatvor, ali bi ih imenovala i onemogućila da se bar neko vreme nalaze na političkim ili drugim funkcijama u vlasti, pravosuđu, medijima".
"Izostankom lustracije do sada vratili smo se u mračne devedesete godine prošlog veka, o čemu svedoče crni spiskovi sa imenima nevladinih organizacija i medija, napadi i hvalisanja paljenjem zastave AP Vojvodine, prebiranje po nečijoj nacionalnoj pripadnosti u pojedinim nedeljnicima", rekao je Kostreš.