Vesti
Društvo i ekonomija
JAT će iznajmiti nove „boinge 737“
05.03.2013. 12:00
Izvor: Blic
JAT će iznajmiti nove „boinge 737“
Umesto četiri aviona francuske avio-kompanije „Erbas“, kako je to ranije najavljivano, „Jat ervejz“ će prema saznanjima „Blica“ najverovatnije iznajmiti četiri „Boingove“ letelice tipa 737 novije generacije.
Naime, na jučerašnjem sastanku vladine radne grupe za JAT, zaključeno je da se s najmom „Erbasovih“ letelica zakasnilo i da su veoma male šanse da se do 1. juna uvedu u saobraćaj.
- Iznajmljivanje dva ATR-a nije sporno i oni ostaju u planu nabavke. Međutim, za najam „Erbasovih“ aviona sada je prekasno. Da je to urađeno u decembru, bilo bi moguće uvesti ih do početka sezone u saobraćaj. To sada realno nije moguće, i zato razmišljamo o iznajmljivanju „Boingovih“ aviona za koje su naši piloti obučeni i s kojima imaju dugogodišnje iskustvo. Njih nije potrebno uvoditi u saobraćaj jer ih već koristimo - kaže sagovornik „Blica“ iz Vlade Srbije.
Prema ranijim najavama i biznis-planu „Jat ervejza“ za 2013. godinu, bilo je predviđeno iznajmljivanje dva ATR 72-500 i četiri „erbasa A 319“ i „erbasa A 320“. Od toga se, međutim, po svoj prilici odustalo.
- Dobili smo ponude nekoliko lizing kompanija, i sve će biti na stolu sledećeg ponedeljka. Mi moramo da izaberemo najpovoljnije i najbolje rešenje. Ako „Erbas“ do 1. juna ne može da uđe u saobraćaj, onda moramo da izaberemo avione s kojima to možemo da izvedemo - objašnjava naš sagovornik.