Vesti
Politika
SNS traži izbore u Vojvodini
06.03.2013. 12:00
Izvor: Blic
SNS traži izbore u Vojvodini
Srpska napredna stranka će narednih dana uputiti zvaničan, pisani zahtev predsedniku Skupštine Vojvodine za raspisivanje vanrednih izbora u Pokrajini, najavio je za "Danas" potpredsednik SNS i predsednik Saveta za Vojvodinu ove stranke Igor Mirović.
Rezultati dopunskih izbora pokazuju da je volja građana Vojvodine promenjena. Pitanje je da li bi Vojvođani na isti način glasali 6. maja da su znali da je Razvojna banka Vojvodine pred kolapsom, kao i drugi njihovi fondovi.
Ima mnogo elemenata koji pokazuju da sadašnja vlast, iako ima pravni okvir za odlučivanje i većinu u Skupštini APV, u stvari nema legitimitet, smatra Mirović.
Predsednik pokrajinskog parlamenta i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor za "Danas" kaže da se nada će se SNS predomisliti i shvatiti da to što su pobedili u dve izborne jedinice na dopunskim izborima nije dovoljno dobar razlog za vanredne izbore za Skupštinu APV.
Pastor naglašava da, osim želje naprednjaka ne postoji nijedan formalni razlog za raspisivanje izbora. Isti stav imaju predstavnici DS i LSV, koja sa SVM i LDP i dalje imaju stabilnu većinu u pokrajinskoj skupštini.
Pokrajinska izborna komisija proglasila je juče preliminarne rezultate dopunskih izbora za tri poslanička mesta u parlamentu Vojvodine, koji su u nedelju održani u Apatinu, Zrenjaninu i Srbobranu. U Apatinu je za poslanika izabran Dragan Rastović (SPS), u Zrenjaninu Darko Bađok (SNS), a u Srbobranu Živko Nastić (SNS).
Na pitanje "Danasa" da li će se socijalisti pridružiti naprednjacima u inicijativi za vanredne izbore, predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić je naveo da će ozbiljno razmotriti svaku inicijativu, ako o toj temi bude razgovora na nivou lidera stranaka.
Upitan kako se može doći do nove vlasti u Vojvodini, kada većina koju predvodi pokrajinski premijer Bojan Pajtić iz DS nije ugrožena, Ružić odgovara da je "važno uvažiti činjenice, kao i to da se nikakve promene ne mogu napraviti na silu".
On podseća da DS u Skupštini Vojvodine nema apsolutnu većinu, već da je u koaliciji sa strankama, "koje imaju svoje pojedinačne interese".
- Ne bi me začudilo da neka od tih stranaka možda poželi drugačiji odnos snaga u Vojvodini - zaključio je Ružić.

DS: SNS bi izgubio
Portparolka DS Aleksandra Jerkov je istakla da je vladajuća većina u Vojvodini stabilna i da ne očekuje da će koalicioni partneri demokrata promeniti stav.
- Na dopunskim ovim izborima je izgubio samo SPS, koji je umesto nekadašnja dva sada dobio jednog poslanika. DS je u ove tri izborne jedinice osvojila 10.000 više glasova nego u maju, iako je činjenica da su u ove tri jedinice ljudi i ranije glasali za SNS i SPS - objasnila je Jerkovljeva.
Povodom incidenata u Srbobranu, Jerkovljeva kaže da su građani mogli da vide kako SNS pokušava da nametne svoju volju i da se „policija ponašala kao da je stranačka, a ne svih građana“.

LSV: Legitimno
Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš ukazao je da je legitimno i u opisu posla opozicije da traži vanredne izbore.
Međutim, ne mogu da ne primetim da su SNS i SPS i posle izbora 6. maja imali tri poslanika iz ovih mesta. Iz tog ugla ne vidim da se volja građana promenila.
- Samim tim nije poljuljana skupštinska većina i nema razloga za vanrednim izborima - zaključio je Kostreš.