Vesti
Politika
Vulin: Problem Goranaca rešavati sa ostalim opštinama na KiM
06.03.2013. 20:00
Izvor: Blic
Vulin: Problem Goranaca rešavati sa ostalim opštinama na KiM
Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohije Aleksandar Vulin preneo je danas opštinskom rukovodstvu Gore da je delegacija Beograda na razgovorima u Briselu tražila da se problem Goranaca rešava sa ostalim opštinama na Kosovu u kojima Srbi žive u većini.
- Dobio sam podršku predstavnika opštine Gora za to, Goranci su spremni i oni žele da budu tamo gde su oduvek bili, sa Srbijom koju nisu napustili i u težim vremenima - rekao je Vulin.
Vulin je u selu Vranište, u opštini Gora, Gorancima poručio da država neće prestati da brine o njima i da će biti uz narod.
- Goranci su često izloženi pokušajima asimilacije, a mnogi pokušavaju da ospore njihovo pravo da su Goranci i da postoje - rekao je Vulin, dodajući da su Goru i Gorance u Briselu izneli, ne kao problem, već kao stav zajednice srpskih opština.
- Želimo da Gora bude deo zajednice srpskih opština, a to želi i Gora - istakao je direktor Kancelarije za KiM.
On je naglasio da je zajednica srpskih opština otvorena za sve koji žele da postanu njen deo, ističući da svaka opština na Kosovu može postati deo zajednice srpskih opština ako prihvati temeljne vrednosti i strukturu zajednice.
- Goranci su pokazali da im je stalo do Srbije i bliskosti sa srpskim narodom. Zajednica srpskih opština je otvoren predlog i taj predlog je u Gori prihvaćen - istakao je on.
Vulin je naveo da u Gori šest osnovnih i jednu srednju školu pohađa 880 učenika i da oni nastavu prate po planu i programu srpskog Ministarstva prosvete.
Institucije Srbije ovde su bile i ostaju da pomognu kroz zdravstvo, školstvo, socijalnu zaštitu, rekao je Vulin, navodeći da u Gori ima više od 300 korisnika socijalne pomoću koju daje Republika Srbija.
- Bez srpskih institucija ovde život u Gori ne bi bio moguć - poručio je Vulin.